Rastislav Búgel Krimi

Mestský bezpečnostný systém sa rozšíri o ďalšie kamery: Na TÝCHTO miestach pribudnú

Bezpečnostný kamerový systém Mestskej polície (MsP) v Nitre by sa mal už čoskoro rozšíriť o tri nové kamery. Umiestnené budú na parkovisku pred zimným štadiónom na Podzámskej ulici, na ulici Sihoť v mestskom parku a na križovatke ulíc Mariánska a Párovská.

Ilustračný obrázok k článku Mestský bezpečnostný systém sa rozšíri o ďalšie kamery: Na TÝCHTO miestach pribudnú
Foto: Rastislav Búgel

Polícia kúpi kamery vďaka financiám z projektu „Šanca pre bezpečnosť“, ktorý bol schválený Radou vlády pre kriminálnu prevenciu. Ako pripomína náčelník MsP v Nitre Erik Duchoň, aj po nákupe troch nových kamier je potrebné do ulíc mesta umiestniť ďalšie.

„Podľa schválenej Koncepcie rozvoja bezpečnostného monitorovacieho kamerového systému mesta Nitry do roku 2015 sme v súčasnosti v sklze s 13 kamerami, s odhadovaným rozpočtom na realizáciu 273 000 eur,“ uviedol.

Viac ako 1000 priestupkov a trestných činov

Kamerový systém je podľa štatistík MsP veľmi účinným nástrojom na odhaľovanie priestupkov i trestných činov. V priebehu minulého roka zaznamenali operátori tohto systému celkovo 1058 udalostí. Prevažovali medzi nimi hlavne dopravné priestupky, predovšetkým pri parkovaní na priechodoch pre chodcov, na autobusových zastávkach a na verejnej zeleni. „Na žiadosť Policajného zboru SR, ale aj našich hliadok, operátori kamerového systému prezreli alebo zálohovali celkovo 322 prípadov. Šlo zväčša o priestupky, porušenia zákona a verejného poriadku, dopravné nehody, či vytváranie skládok odpadu a podobne,“ hovorí Duchoň.

Pomohli aj pri vlámaniach

Záznamy z kamerového systému sa poskytovali aj pri objasňovaní trestnej činnosti, predovšetkým pri krádežiach a výtržnostiach. Ku kuriozitám, ktoré kamerový systém zaznamenal, patrí napríklad krádež reklamných pútačov cirkusu, ktoré ukradla jeho konkurencia, alebo zábava mladíkov, ktorí si priamo pred policajnými kamerami sťahovali nohavice a ukazovali obnažené časti tela. Operátori však zachytili aj fyzické napadnutie taxikára, rôzne konflikty medzi jednotlivcami aj skupinami osôb, či prejavy vandalizmu. „Podarilo sa tiež sledovať a zaistiť viaceré osoby, ktoré sa už dopustili priestupkov a trestnej činnosti napríklad vlámaním do auta. Boli zaznamenané prípady osôb pod vplyvom alkoholu a s tým súvisiace znečisťovanie verejných priestranstiev, alebo budenie verejného pohoršenia. V centre mesta kamery zaznamenali aj pohyb cudzích štátnych príslušníkov, najmä z Rumunska, ktorí do Nitry prišli kvôli žobraniu,“ hovorí o prínosoch kamerového bezpečnostného systému Duchoň.

Čítajte viac:

Mestu sa darí odstraňovať z ulíc nepojazdné autá: Vlani ich zmizlo viac ako 100

Z bankomatu na Chrenovej trčali peniaze: Nálezkyňa si ich neprisvojila, zavolala policajtov

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM