Rastislav Búgel Správy

Mestské zásahy spojili obyvateľov Nitry: Všetky projekty predstavia na vernisáži!

Unikátny projekt Mestské zásahy Nitra spojil množstvo obyvateľov nášho mesta. Tí poukázali na problémové miesta v Nitre a ich možnosti riešenia. Všetky prihlásené projekty budeme mať možnosť vidieť na vernisáži v Synagóge.

Ilustračný obrázok k článku Mestské zásahy spojili obyvateľov Nitry: Všetky projekty predstavia na vernisáži!
Foto: Rastislav Búgel

Hlavnou ideou projektu Mestské zásahy je nájsť a riešiť v rámci mesta a jeho okolia problematické alebo nevyužité priestory a miesta, ktoré nefungujú alebo ich potenciál nie je využitý dostatočne naplno. Niekoľko desiatok architektov, dizajnérov, aktivistov nezostalo iba pri hľadaní, ale rozhodli sa kreatívne zasiahnuť.

Desiatky projektov bez honorára

Autormi konceptu Mestské zásahy sú architekti Matúš Vallo a Oliver Sadovský, ktorý v roku 2008 pripravili prvý ročník tohto projektu a spolu s kolegami a kamarátmi architektmi priniesli takmer 40 projektov pre Bratislavu úplne zadarmo, bez nároku na honorár. Neskôr sa táto idea ujala aj v ďalších mestách na Slovensku a v susednej Českej republike.

Projekt spojil Nitranov

Tento rok sa k nim pridala aj Nitra. Spolu tak vzniklo 54 projektov pre Nitru od architektov ale aj ne-architektov, od ľudí ktorým verejný priestor a mesto v ktorom žijú nie je ľahostajný. Už 19. decembra budú všetky nápady predstavené verejnosti v nitrianskej Synagóge. Súčasťou otvorenia výstavy bude predstavenie projektov samotnými autormi a krst publikácie Mestské Zásahy Nitra 2013. Všetky zásahy budú od tohto večera prístupné aj na stránke www.zasahy.sk, kde bude možné hlasovať za najlepší projekt.

„Mestské Zásahy ponúkajú niekoľko možností ako meniť mesto k lepšiemu. Ale aj tie najlepšie projekty zostanú prázdne, ak im nedáme dušu, ak ich nebudeme používať a ak nebudú súčasťou nášho každodenného života,“ informujú ľudia z projektu Bunka pre súčasnú kultúru.

Vernisáž projektu „Mestské Zásahy Nitra 2013 – Naše nápady, naše mesto!“ sa uskutoční v nitrianskej Synagóge vo štvrtok 19. decembra. Začiatok vernisáže je naplánovaný na 18:00 hodinu. Výstavu projektov si budeme môcť pozrieť až do 31. januára 2014.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM