Lucia Lauková Kultúra

Mestské slávnosti pokračujú: Čaká nás program zameraný na históriu a tradície

Prvé dva dni mestských slávností máme za sebou. Nitra, milá Nitra vstúpila do druhej časti. Návštevníkom ponúkne zaujímavý program.

Ilustračný obrázok k článku Mestské slávnosti pokračujú: Čaká nás program zameraný na históriu a tradície
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Vedecká konferencia venovaná najnovším poznatkom o misii svätých Cyrila a Metoda dnes odštartovala druhú časť štvordňových osláv Nitra, milá Nitra. Tie sú zároveň aj jedným z prvých kultúrnych podujatí, ktoré Slovensko organizuje v rámci svojho predsedníctva v Rade Európskej únie (EÚ). Okrem viacerých odborných podujatí sú súčasťou slávností, ktoré sa začali už v sobotu 2. júla, mnohé kultúrne akcie. Ako informovali organizátori, po ľudovej zábave, ktorej bola venovaná prvá časť osláv Nitra, milá Nitra, budú mať zvyšné dva dni viac duchovný charakter a budú zamerané skôr na kultúru, tradície a históriu.

Martinský vrch

Súčasťou dnešného programu bude okrem iného aj otvorenie nových objektov v archeologickom skanzene, ktorý vlani vznikol v areáli bývalých kasární na Martinskom vrchu. Počas minuloročných osláv tu boli odkryté základy Kostola svätého Martina, ktorý patrí k najstarším sakrálnym pamiatkam na území Slovenska. Podľa slov Petra Bednára z Archeologického ústavu SAV k nim tento rok pribudli rekonštrukcie slovanských obydlí, ktoré boli ešte v 60. rokoch preskúmané vedcami práve na Martinskom vrchu. „Okrem toho predstavíme aj dve pece, jednu hrnčiarsku a jednu chlebovú. Všetky tieto objekty by mali byť plne funkčné,“ povedal Bednár.

Vzdajú hold Pribinovi

Pri sprístupnení nových objektov v archeoparku budú aj historické družiny, ktoré sa v Nitre zišli na podujatí Pribinova Nitrawa. Z Martinského vrchu sa neskôr presunú v historickom sprievode do svojich táborov pod hradbami Nitrianskeho hradu. „Rozložia si tu svoje vojenské ležoviská vladykovia s družinami a bojovníkmi, ale aj remeselníkmi a kupcami, aby hudbou, tancom a súbojmi spoločne vzdali hold kniežaťu Pribinovi. Účinkujú historické skupiny Svjatogor – Ni Emmens, Milites Nobiles, Satyros, Militia Portalis, Čierny Sokol a historická hudba Páni času,“ uviedol organizátor Daniel Balko.

Dva festivaly

Súčasťou druhej časti osláv Nitra, milá Nitra budú aj dva veľké festivaly. Jedným z nich je Akademická Nitra, na ktorej sa predstavia folklórne súbory zo Slovenska, ale aj Gruzínska, Poľska, Bulharska a Azerbajdžanu. Súčasne bude prebiehať aj medzinárodný festival Slavica fest, ktorý predstaví folklórne súbory z rôznych slovanských krajín. „A pretože v Nitre máme dva významné a veľké folklórne festivaly, pokúsime sa dnes na Svätoplukovom námestí vytvoriť slovenský rekord v počte krojov na slovenských hradoch a podhradiach. Pod Nitrianskym hradom sa tak zídu folkloristi z festivalov Akademická Nitra a Slavica fest spolu s ďalšími folklórnymi súbormi z okolia Nitry. Je to ale aj výzva pre každého, kto má chuť podporiť túto myšlienku a premeniť tak Svätoplukovo námestie nielen na folklórnu pastvu pre uši, ale aj pre oči,“ povedala Dagmar Bojdová z mestského úradu.

Cyrilo-metodská púť

Slávnosti Nitra, milá Nitra zakončí v utorok 5. júla celonárodná Cyrilo-metodská púť. Súčasťou programu osláv bude aj Deň otvorených dverí na Nitrianskom hrade a popoludní aj netradičné historické divadlo venované misii svätého Cyrila a Metoda. Predstavenie je súčasťou projektu Od koreňov vnútorných hodnôt Európy po súčasné priority EÚ, ktoré sa koná v rámci predsedníctva Slovenskej republiky v Rade EÚ.

Môže vás zaujímať:

Svätoplukovo námestie zaplnia veriaci: Zídu sa na Cyrilo-metodskej národnej púti

V Nitre sa pokúsime o ďalší rekord: Jeho súčasťou môžete byť aj vy!

KOMPLETNÝ PROGRAM: Pribinova Nitrawa s viacerými novinkami. Je sa na čo tešiť

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM