Správy

Mestské slávnosti budú bez Pribinovej Nitrawy: Čo bude s historickým festivalom?

Čo sa stalo s historickým festivalom Pribinova Nitrawa? V programe mestských slávností nie je.

Ilustračný obrázok k článku Mestské slávnosti budú bez Pribinovej Nitrawy: Čo bude s historickým festivalom?
44
Galéria

Program najväčších mestských slávností je už niekoľko dní známy. O historickom festivale v ňom prvýkrát po deviatich rokoch nie je ani zmienka.

Organizátori potvrdili, že Pribinova Nitrawa sa tento rok neuskutoční. Dôvodov je viacero. Hlavnú rolu zohrala pandémia.

Mesto bolo podľa viceprimátora Daniela Balka vždy najdôležitejším spoluorganizátorom historického festivalu. „Organizátorom všetkých doterajších ročníkov Pribinovej Nitrawy však bola Stredoveká taverna, festival je jej projekt,“ pripomenul Balko.

Stopku im dala pandémia

„Príprava každého ročníka trvala niekoľko mesiacov, začínalo sa už vo februári. To sa ale tento rok vzhľadom na nejasnú pandemickú situáciu a rôzne regionálne pravidlá nedalo. Rok nečinnosti kvôli Covidu tiež narušil aktivity mnohých spolkov a nechceli sme urobiť festival s nižšou úrovňou ako po minulé roky,“ vysvetlil viceprimátor Daniel Balko.

Dodáva, že Pribinova Nitrawa nie je komerčným projektom a od začiatku bol závislý od viaczdrojového financovania. „Nemalou mierou ho podporovala aj samotná Stredoveká Taverna, ktorá je kvôli Covidu vyše roka zatvorená a momentálne je bez finančných i ľudských zdrojov,“ hovorí viceprimátor Daniel Balko.

Prečítajte si tiež

Pribinova Nitrawa bola podľa Balka koncipovaná ako festival oživenej histórie, ktorý mal „sprítomniť" časy, kedy bola Nitra centrom, „veľkého" Nitrianska, či už ako súčasť Veľkej Moravy alebo Uhorska. Teda najmä zobrazenia života v 9. až 12. storočí.

„Vďaka dobrej dramaturgii a zvyšujúcej sa kvalite sa festival stal za uplynulých deväť rokov svojej existencie pojmom medzi historickými festivalmi na Slovensku a vyhľadávaným podujatím,“ vyzdvihol kvalitu festivalu viceprimátor.

Čo bude s festivalom?

S festivalom však organizátori skončiť nechcú. Ročnú pauzu chcú využiť.

„O rok prídeme s trošku pozmenenou dramaturgiou. Nitra má viac významných historických udalostí a období, ktoré by stáli za pripomenutie a „oživenie“," prezradil Balko.

„Dlhodobo sme poukazovali, že nám chýba trvalejší projekt viažuci sa na udelenie mestských kráľovských výsad, atraktívnym by boli určite aj pripomienky protitureckých bojov, ktoré sa odohrávali aj v Nitre. A dokonca stále nedocenený význam malo pre rozvoj mesta aj postavenie kasární na Zobore za čias Františka Jozefa I. Takže uvidíme, možno sa Pribina stane sprievodcom aj po iných časových dimenziách,“ vymenúva viceprimátor Balko.

Ako vyzeral historický festival Pribinova Nitrawa minulý rok, si pozrite v priloženej galérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Pribinova Nitrawa 2020
44
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM