Rastislav Búgel Kultúra

Mestské misie v Nitre: Veriacich spojí množstvo akcií, prednášať bude aj hluchonemý kňaz

Mestské misie v Nitre sa blížia. Budú sa niesť v znamení Cyrilo-metodského jubilea. Čaká nás množstvo podujatí.

Ilustračný obrázok k článku Mestské misie v Nitre: Veriacich spojí množstvo akcií, prednášať bude aj hluchonemý kňaz

Rímskokatolícke farností v Nitre a okolí sa chystajú spolu s biskupstvom na mestské a farské misie. Uskutočnia sa v Nitre od 4. do 17. marca. „Program má ambíciu osloviť všetky skupiny obyvateľov Nitry, dokonca aj tých, ktorí nenavštevujú bohoslužby a nepraktizujú svoju vieru,“ prezrádza Miroslav Lyko. Prvá časť mestských misií však už prebehla. Informovali sme vás o nej v správe Nitrianski veriaci absolvovali Púť pokánia: Krížová cesta viedla k Svoradovmu prameňu.

Množstvo modlitebných podujatí

Podujatia budú pokračovať od 23. februára do 3. marca deväťdňovou pobožnosťou za misie. Zúčastniť sa ich budú môcť veriaci vo všetkých rímskokatolíckych kostoloch. Nepretržitá eucharistická adorácia prebehne v kostole sv. Martina na Chrenovej od 4. marca do 9. marca. Súčasťou bude aj celodenné čítanie Svätého písma v kostole sv Michala Na Vŕšku.

Kultúrny program a prednášky

Druhou časťou misií bude kultúrny program. Ten sa uskutoční začiatkom marca v Starom Divadle Karola Spišáka, v nákupných centrách, internátoch a na Kalvárii. Treťou časťou mestských misií budú prednášky. Na svoje si prídu lekári, rozvedení katolíci, učitelia, veriaci a neveriaci. „Pripravená bude aj špeciálna prednáška hluchonemého kňaza v Piaristickom kostole sv. Ladislava,“ informuje Lyko. Štvrtou oblasťou budú farské misie, ktoré otvorí počas bohoslužby 9. 3. o 17. 00 hod. v Bazilike sv. Emeráma nitriansky biskup Viliam Judák.

Slávnostné ukončenie

Mestské misie potrvajú do 17. marca a budú prebiehať vo všetkých rímskokatolíckych farnostiach Nitry. Vyvrcholia svätou omšou v Mestskej hale na Klokočine. Tu sa nedávno konal celoslovenský modlitbový deň. „Mestské misie sú príležitosťou k duchovnej obnove pozvaných. Sú dôsledkom spoluzodpovednosti každého človeka za sprostredkovávanie viery ďalším generáciám,“ prezrádza Miroslav Lyko.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM