Monika Földešiová Rôzne

Mestské financie na webe

Mesto od 1.januára 2011 začalo so zverejňovaním všetkých zmlúv, faktúr a objednávok za súčasný rok. Čo však (ne)obsahujú?

Povinné zverejňovanie zmlúv vyplýva z novely Občianskeho zákonníka (OZ), ktorú schválili poslanci NR SR začiatkom decembra minulého roka. Okrem nich musí samospráva zverejniť objednávky a faktúry za tovary a služby. Cieľom novely je zaviesť tak vo verejných financiách lepšiu transparentnosť a efektívnejšie hospodárenie s prostriedkami a verejným majetkom. Aj nitriansky magistrát už začal s postupným zverejňovaním spomínaných dokumentov. Vedenie mesta ešte pred novembrovými komunálnymi voľbami, a teda aj pred schválením novely OZ, avizovalo zverejňovanie pohybu verejných financií vrátane roka 2010. Novela im pri tom ukladá povinnosť zverejňovať len zmluvy účinné od tohto roka.

Jednotlivé položky doposiaľ zavesené na stránke mesta sú značne neprehľadné, prezerať si ich môžete len podľa útvarov magistrátu, pri čom zmluvy sú označené podľa čísla, nie názvu. Mesto údajne pracuje aj na tomto zefektívnení. „V krátkom čase bude zadefinovaný systém, ako by mali byť zmluvy v rámci najjednoduchšej orientácie označované,“ uviedol pre náš portál hovorca Mesta Nitra Andrej Jančovič. Donedávna chýbali aj faktúry a objednávky, pripomienky voči tomu majú aj niektorí opoziční politici. „Určite by mali byť zverejnené všetky objednávky, podpísané zmluvy a vyplatené faktúry a to v kompletnej podobe aj s dodatkami,“ //povedal okresný predseda strany SaS Radoslav Pavelka, ktorého strana nemá ani jedného zástupcu v mestskom zastupiteľstve. Ako ďalej pokračoval, //„aj v sekcii Verejné obstarávania je to veľmi chudobné.“ //„Faktúry sú v zmysle osobitných zákonov klasifikované ako daňové a účtovné doklady. Nakladanie s verejnými financiami je ako cenové plnenie súčasťou zmlúv,“ //uviedol Jančovič k chýbajúcim objednávkam a faktúram. Jednotlivé zmluvy a objednávky za rok 2011 by mal teda magistrát vešať postupom času, či však budú obsahovať položkovité informácie, je otázne.

zmluvy na webe
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM