Lucia Lauková Správy

Mestská polícia v Nitre: Potrebujeme viac ľudí a kvalitnejšie vybavenie

Mestská polícia v Nitre navrhuje zriadiť viacero podporných opatrení. Mestskí policajti by potrebovali rozšíriť svoje rady o nových členov ale aj modernejšie vybavenie.

Ilustračný obrázok k článku Mestská polícia v Nitre: Potrebujeme viac ľudí a kvalitnejšie vybavenie
Zdroj: TASR

Nitrianska mestská polícia (MsP) potrebuje podstatne zvýšiť počet svojich príslušníkov. Momentálne má k dispozícii v priamom výkone služby 51 policajtov. Podľa slov náčelníka MsP Erika Duchoňa by ich však potrebovala 80 až 90.

Ustálenie pomeru

„Potrebujeme postupne ustáliť pomer, keď na jedného mestského policajta bude pripadať 1000 obyvateľov mesta. Momentálne technické, priestorové a logistické vybavenie umožňuje absorbovať nárast o 16 až 26 príslušníkov,“ uvádza sa v novej Koncepcii rozvoja MsP v Nitre.

Podľa Duchoňa si vyšší počet policajtov vynútia aj pripravované zmeny v zákone o obecnej polícii a predovšetkým narastajúci počet úloh a požiadaviek, ktoré sú na MsP v Nitre kladené. Jednou z nich je aj záväzok mesta, ktoré sa v memorande so spoločnosťou Jaguar Land Rover okrem iného zaviazalo vybudovať nové samostatné pracovisko MsP neďaleko strategického parku, v ktorom majú vyrásť výrobné haly automobilky.

Nielen kvantita ale aj kvalita

Duchoň v tejto súvislosti pripomína, že okrem dostatočného finančného krytia nákladov spojených s rozširovaním počtu mestských policajtov, bude nutné dbať aj na kvalitu vyberaných adeptov. „Skúsenosť posledných rokov ukazuje, že len pri vyšetrení duševného stavu psychodiagnostickým vyšetrením uchádzačov je 60– až 65-percentná neúspešnosť. Pritom na toto vyšetrenie je vyslaných približne len 35 percent uchádzačov, ktorí uspeli na prijímacom pohovore,“ skonštatoval.

Modernejšia výzbroj a kamerový systém

Podľa Koncepcie rozvoja MsP v Nitre by mestskí policajti potrebovali pre skvalitnenie svojej práce aj investície do modernejšej výzbroje a do nákupu informačných technológií, ktoré umožnia policajtom priamo v teréne vstupovať do databáz a v krátkom čase získavať ďalšie informácie potrebné pre výkon ich práce. K zlepšeniu bezpečnostnej situácie v Nitre by malo pomôcť aj postupné rozširovanie kamerového systému. Podľa Duchoňa je v ňom momentálne zapojených 40 kamier. „V súčasnosti dokončujeme projekt Šanca pre bezpečnosť, v rámci ktorého sa budeme uchádzať o ďalšie finančné prostriedky. Predkladaný projekt počíta s inštalovaním ďalších šiestich kamier,“ hovorí Duchoň.

Pomôcť môžu aj body záchrany

Významným doplnkom kamerového systému by podľa jeho slov mohli byť aj mobilné kamery, prípadne inštalovanie takzvaných bodov záchrany v uliciach mesta. Tie vďaka priamemu napojeniu na MsP umožňujú ľuďom v ohrození rýchly kontakt s operačným pracoviskom polície. Súčasťou podporných opatrení na zvýšenie bezpečnosti by podľa Duchoňa mohlo byť aj vybudovanie protialkoholickej záchytnej izby, zriadenie inštitútu Inšpektora verejného poriadku, či obnovenie činnosti Mestskej komisie pre prevenciu kriminality a inej protispoločenskej činnosti v meste Nitra.

Mesto plánuje zvýšiť bezpečnosť: Dražovce budú mať samostatné pracovisko mestskej polície

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM