Lucia Lauková Správy

Mesto vypíše verejnú súťaž na nového dopravcu: Na doplatkoch zaplatilo spoločnosti Arriva Nitra vyše 4 milióny eur

V priebehu zopár rokov sa suma doplatku pre spoločnosť Arriva Nitra, ktorá zabezpečuje dopravu v našom meste, vyšplhala na viac ako 4,2 milióna eur. Dopravcovi však onedlho končí licenčná zmluva.

Ilustračný obrázok k článku Mesto vypíše verejnú súťaž na nového dopravcu: Na doplatkoch zaplatilo spoločnosti Arriva Nitra vyše 4 milióny eur
Zdroj: Dnes24.sk

Na aprílovom zasadnutí Mestského Zastupiteľstva bola jednou z hlavných tém aj úprava taríf v mestskej autobusovej doprave. O nových cenách cestovného, ktoré sa dostanú čoskoro do platnosti sme vás informovali v článku Drahšie lístky v mestskej autobusovej doprave: V Nitre za cestovné zaplatíme viac .

Mesto dopláca milióny

Radnica hľadá možnosti ako znížiť čiastku, ktorú dopravcovi Arriva Nitra dopláca. „Musíme povedať, že mesto Nitra vynaložilo na doplatok v priebehu posledných 3 až 4 rokov zhruba 4,2 až 4,4 milióna eur, čo z celkových tržieb spoločnosti Arriva Nitra predstavuje 60 % možno 65 %,“ informoval primátor Nitry Jozef Dvonč.

Koniec monopolu

Niektorí poslanci označili spoločnosť Arriva Nitra za monopol, pretože v Nitre konkurenciu zatiaľ nemá. Poslanec Milan Burda jasne vyjadril svoj názor na fungovanie spoločnosti v našom meste. „Arriva Nitra si žije v tomto našom meste ako v bavlnke. Prečo? Lebo nemajú žiadnu konkurenciu. Budúci rok im zmluva končí, chvalabohu. Ja dúfam, že Mestský Úrad príjme náležité opatrenia,“ povedal Milan Burda. Poslankyňa Marta Rácová sa skôr domnieva, že mesto nového dopravcu nenájde.„Očakávali sme, že dostaneme viac informácii, že Arriva nesiahne len na ceny dopravného, ale že nájde aj iné rezervy. Veľmi málo vieme o fungovaní firmy. Po celom ročnom úsilí riešime problém len čiastočne a stále nám ostáva čierny Peter v rukách. Máme dve možnosti buď predĺžiť zmluvu s týmto prepravcom alebo založiť vlastný podnik,“ vyhlásila Marta Rácová.

Budú hľadať nového dopravcu

Ako sa situácia bude naozaj riešiť sa dozvieme asi až budúci rok. „Hľadáme všetky možné riešenia ako znížiť tento doplatok. Vyskytujú sa tam dve alebo tri alternatívy a to je otázka úpravy grafikonu, otázka úpravy cestovného a technické riešenie vozového parku. Všetko sa to deje pod určitým tlakom, pretože budeme vypisovať verejnú súťaž na dopravcu, súčasnému vyprší licencia po roku 2017,“ povedal primátor Jozef Dvonč.

Môže vás zaujímať:

Radnica navrhla dopravcovi Arriva Nitra šetriť: Cestujúcich čakajú úsporné opatrenia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM