Lucia Lauková Kultúra

Mesto udelí ceny ôsmim osobnostiam Nitry: TOTO sú ich mená

Metské ocenenia si prevezmú osobnosti za svoje zásluhy vo verejnom živote. Dve z cien budú udelené in memoriam.

Ilustračný obrázok k článku Mesto udelí ceny ôsmim osobnostiam Nitry: TOTO sú ich mená
Zdroj: TASR

Nitrianski mestskí poslanci v utorok na svojom mimoriadnom rokovaní schválili udelenie mestských ocenení ôsmim osobnostiam za ich zásluhy vo verejnom živote. Odovzdané im budú na plánovanom slávnostnom zasadnutí zastupiteľstva.

Nitriansky biskup Viliam Judák získa Čestné občianstvo mesta Nitra za mimoriadne významné zásluhy o duchovný a kultúrny rozvoj Nitry a Slovenska a za zachovávanie európskeho kultúrneho dedičstva. Poslanci schválili aj udelenie Ceny mesta Nitra pre Annu Šmehilovú staršiu za dlhodobý prínos v oblasti sociálnej pomoci a vytvárania inkluzívneho prostredia pre ľudí so sluchovým postihnutím v meste Nitra.

Rovnakú cenu získajú aj známi nitrianski umelci. In memoriam bude udelená akademickému maliarovi Mariánovi Žilíkovi za jeho výnimočné celoživotné dielo v oblasti slovenského výtvarného umenia a za rozvoj nitrianskej výtvarnej kultúry. Za výnimočný prínos v oblasti slovenského výtvarného umenia a šírenie dobrého mena mesta Nitry v medzinárodnom kontexte získa cenu aj akademický maliar Karol Felix. Tibor Žilka bude ocenený za mimoriadne zásluhy vo vedecko-výskumnej a pedagogickej činnosti a za šírenie dobrého mena mesta Nitry v oblasti kultúry a umenia.

Mestské ocenenie bude udelené aj dlhoročnej pedagogičke a mestskej poslankyni Marte Rácovej, ktorá ho získa za dlhoročnú aktívnu prácu v prospech rozvoja školstva a vzdelávania. Za aktívne celoživotné pôsobenie v oblasti nitrianskeho športu, jeho dokumentovanie a prezentovanie odstane cenu aj Ľudovít Čutrík. Cena mesta Nitra in memoriam za celoživotný prínos v oblasti verejného zdravotníctva bude udelená aj dlhoročnému riaditeľovi nitrianskej nemocnice Viktorovi Žákovi.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM