Lucia Lauková Samospráva

Mesto trápia daňoví poplatníci: Dlhujú mu takmer 1,5 milióna eur

Mestu Nitra dlhujú daňoví poplatníci za odvoz komunálneho odpadu státisíce eur. Celková výška nedoplatkov sa blíži k sume 1 a pol milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Mesto trápia daňoví poplatníci: Dlhujú mu takmer 1,5 milióna eur
Zdroj: Dnes24.sk

Daňoví poplatníci dlhujú mestu Nitra na poplatkoch za odvoz komunálneho odpadu státisíce eur. Podľa informácií z magistrátu bola celková výška daňových nedoplatkov evidovaná k 31. decembru 2016 v hodnote 1 467 000 eur, čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom predstavuje nárast o 41 000 eur. Dlh takmer 1,5 milióna eur vytvorilo 11 980 dlžníkov.

Skupiny dlžníkov

Na daňových nedoplatkoch sa okrem iného podieľajú aj ľudia bez domova s nahláseným trvalým pobytom v Nitre. "Ich počet sa každoročne zvyšuje, ku koncu minulého roka to bolo 1285 dlžníkov s objemom nedoplatkov 220 000 eur. Ďalšiu skupinu tvoria občania Nitry, ktorí sa dlhodobo zdržiavajú v zahraničí, nepreberajú si zásielky a preto si neplnia svoju povinnosť uhradiť daň. Na zvyšovaní daňových nedoplatkov sa podieľajú vo veľkej miere aj občania rómskeho pôvodu, u ktorých je dlhoročne zlá platobná disciplína,“ informoval magistrát.

Vymáhanie nedoplatkov

Mesto využíva na vymáhanie nedoplatkov všetky nástroje, ktoré umožňuje súčasná legislatíva. Aj vďaka tomu sa ku koncu roka 2016 podarilo vymôcť platby v hodnote 365 000 eur. „Pre zlepšenie vymáhania nedoplatkov dane je možné realizovať len niektoré procesné úkony zamerané na zvýšenie platobnej disciplíny. Ide o opakované písomné výzvy na úhradu nedoplatku po lehote splatnosti, zverejnenie daňových dlžníkov na webovej stránke mesta a v miestnej tlači a podávanie trestných oznámení na daňové subjekty. Mesto Nitra bude v roku 2017 aj naďalej monitorovať stav daňových nedoplatkov a zároveň vykoná úkony smerujúce k dosiahnutiu čo najvyššej efektivity pre ďalšie zvyšovanie objemu uhradených pohľadávok,“ konštatuje sa v správe, ktorú vypracoval Mestský úrad v Nitre.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM