Monika Földešiová Rôzne

Mesto stoplo verejný protest

Mesto Nitra zakázalo verejné zhromaždenie Stop genocíde - proti porušovaniu ľudských práv vo svete. Zhromaždenie sa malo uskutočniť 5. júla tohto roka v čase od 7,00 do 15,00 hodiny na Pribinovom námestí v Nitre.

Zvolávateľom je Centrum pre bioetickú reformu, o.z., ktoré svoj zámer písomne oznámilo Mestu Nitra 29. júna. Cieľom verejného zhromaždenia malo byť zvýšenie povedomia mladých a občanov o ochrane ľudských práv. Jeho súčasťou malo byť aj umiestnenie desiatich informačných panelov.
Dôvodom, prečo Mesto Nitra zakázalo zhromaždenie, sú mestské slávnosti Nitra, milá Nitra. Tie sa konajú v rovnakom termíne a na rovnakom mieste, ako malo byť verejné zhromaždenie. Podľa rozhodnutia primátora Nitry Jozefa Dvonča je pre organizáciu, prípravu a úspešný priebeh mestských osláv nevyhnutné využitie celého priestoru Pribinovho námestia a jeho bezprostredného okolia. Tohtoročné slávnosti sa spájajú s oslavami 900. výročia vzniku prvej Zoborskej listiny a 1140. výročia prvej písomnej zmienky o meste Nitra. V utorok 5. júla sa na Pribinovom námestí uskutoční cyrilometodská národná púť, súčasťou ktorej bude slávnostná pontifikátna svätá omša pri príležitosti požehnania nového zvona pre katedrálu Nitrianskeho hradu. V popoludňajších hodinách bude na Pribinovom námestí prezentované divadelné stvárnenie života v starobylej slovanskej osade. Podujatia budú dotvárané prezentáciou tradičného remeselníckeho umenia, historického šermu a starej hudby.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM