Lucia Lauková Správy Samospráva

Mesto sa bude uchádzať o dotáciu: Financie použije na výstavbu nových cyklotrás

V Nitre by mali pribudnúť tri nové cyklotrasy za necelé dva milióny eur. Väčšinu chce mesto financovať prostredníctvom dotácie.

Ilustračný obrázok k článku Mesto sa bude uchádzať o dotáciu: Financie použije na výstavbu nových cyklotrás
Zdroj: TASR

Mesto Nitra plánuje vybudovať tri nové cyklotrasy v celkovej hodnote takmer dva milióny eur. Z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) chce radnica získať 95 percenta financií, zvyšných päť percent bude tvoriť spolufinancova­nie mesta.

Mestskí poslanci na svojom rokovaní rozhodli, že magistrát predloží žiadosti na získanie nenávratného finančného príspevku na cyklotrasu, ktorá prepojí mestské časti Mlynárce, Diely a Klokočinu. Druhý cyklistický chodník bude viesť od autobusovej stanice na Štúrovu ulicu a tretia trasa prepojí centrum Nitry s mestskou časťou Dražovce.

Ako informoval mestský úrad, budovanie nových trás nesúvisí s podporou turistiky, či rekreačných aktivít. „Cieľom vybudovania uvedených úsekov cyklistických komunikácií je prepojenie existujúcich cyklotrás a predovšetkým zlepšenie dostupnosti k občianskej infraštruktúre aj nemotorovou dopravou,“ uvádza sa v materiáli, o ktorom rozhodovalo mestské zastupiteľstvo.

Magistrátu sa už v auguste podarilo získať viac ako 3,3 milióna eur na vybudovanie piatich cyklotrás. Okrem vybudovania I. a II. etapy cyklocesty medzi Nitrou a Vrábľami, získalo mesto dotáciu aj na výstavbu cyklolávky cez rieku Nitra, ktorá prepojí Wilsonovo nábrežie a Nábrežie mládeže pri Slovenskej poľnohospodárskej univerzite.

Medzi schválenými projektmi je aj cyklotrasa, ktorá spojí cez Wilsonovo nábrežie a Mostnú ulicu Univerzitný most s Mestským parkom na Sihoti. Ďalšia trasa bude viesť zo sídliska Klokočina cez les na Borine až na autobusovú stanicu. Z už schválených dotácií sa bude stavať aj druhá etapa cyklotrasy smerujúcej z Triedy A. Hlinku na Dlhú ulicu na sídlisku Chrenová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM