Monika Földešiová Rôzne

Mesto "vráža" veľa do MAD

Nitriansky magistrát hľadá spôsoby na zefektívnenie mestskej autobusovej dopravy. Náklady na ňu sú príliš vysoké.

Z mestskej pokladne odčerpávajú ročne viac ako 30 miliónov eur. Aj preto si radnica nechala na Žilinskej univerzite vypracovať Plán dopravnej obslužnosti.
// „Základnou úlohou dokumentu bolo zistiť a zmapovať situáciu v Nitre a porovnať ju s ostatnými krajskými mestami. Závery sú pre Nitru pomerne priaznivé, pokiaľ ide o obnovu vozového parku, vyťaženosť liniek aj tržieb,“// uviedol nitriansky primátor Jozef Dvonč. Plán dopravnej obslužnosti bude podľa jeho slov dôležitým východiskom pri riešení integrovanej dopravy a pri príprave nového grafikonu, ktorý má vstúpiť do platnosti od 1. augusta.
Zadanie dokumentu dostala univerzita ešte v roku 2008, údaje z posledných dvoch rokov v ňom chýbajú. Mesto chce preto so spracovateľmi Plánu dopravnej obslužnosti rokovať o rozšírení dokumentu, za ktorý zaplatilo 20.000 eur. „Je to otvorený dokument, do ktorého je možné vstúpiť,“ skonštatoval viceprimátor Ján Vančo. Podľa Dvonča obsahuje materiál množstvo pozorovaní a výsledky viacerých výskumov. „Aj preto istú dobu trvalo, kým sa dostal na rokovanie zastupiteľstva. Dokument je dobrým východiskom pre kvalitný nový grafikon a aj pre zefektívnenie mestskej autobusovej dopravy tak, aby sa to nedotklo ľudí v podobe zvyšovania cestovného,“ dodal Dvonč.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM