Rastislav Búgel Samospráva

Mesto o prenájme Zoborských kasární: Problémom sú chýbajúce inžinierske siete

Mestskí poslanci si prezreli urbanistickú štúdiu Zoborských kasární. Prebrali aj návrhy na obsadenie priestorov v tomto objekte. Veľkým problémom sú chýbajúce inžinierske siete.

Ilustračný obrázok k článku Mesto o prenájme Zoborských kasární: Problémom sú chýbajúce inžinierske siete
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto verí, že sa väčšinu projektov v priestoroch Zoborských kasární podarí zrealizovať. „Nie je to však otázkou marca a ani septembra. Ja odhadujem, že to bude dlhodobá záležitosť,“ upresňuje primátor Nitry Jozef Dvonč. Mesto predložilo urbanistickú štúdiu pre posun v celej veci. Kompetentní sa chcú dostať ďalej pri navrhovaní podmienok prenájmu objektov. Primátor však upozorňuje na podstatný problém pri plánovanom oživení bývalých kasární. „Má to však ešte jeden háčik. Tým sú siete. Pretože mi tam nemôžme nikoho pustiť, pokiaľ tam nebude elektrina, voda, plyn a kanalizácia,“ informuje primátor Dvonč.

Peniaze prídu možno aj od štátu

Istú čiastku by mala prideliť aj vláda v rámci operačného programu. Vláda Slovenskej republiky sa chce viac zamerať na programy so synergickým efektom. „Dajaká čiastka by mala byť vyčlenená aj priamo na mestá a obce, čo by mohlo byť zaujímavé a mohlo by to pomôcť takémuto riešeniu,“ prezrádza Jozef Dvonč.

Prácu by mohli nájsť aj nezamestnaní

Mesto uvažuje aj nad hľadaním ďalšieho zdroja. Vláda chce podporiť projekty zvyšujúce zamestnanosť obyvateľstva. Práve preto je možné, že by mesto vyhľadať ďalší zdroj financií. Napríklad formou dobrovoľnej vojenskej služby. „Tam vidím priestor, že by sme, možno, aj takto získali pár ľudí, ktorí by tam mohli dlhodobo dačo budovať, alebo robiť,“ ozrejmuje Dvonč. Mesto zároveň posilnilo celý projektový tím, ktorý by mal pomôcť získať ďalšie zdroje financovania. Ako sa už stalo takmer tradíciou, aj tento rok sa chystá verejné upratovanie priestorov Zoborských kasární.

Zoborské kasárne
15
Galéria
Mesto o Zoborských kasárňach
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM