Lucia Lauková Správy

Mesto nevie zabezpečiť stravu deťom s celiakiou a cukrovkou: Jedlo si musia nosiť z domu

Nitrianske školy navštevujú aj žiaci so špeciálnou diétou. Jedná sa predovšetkým o deti s ochorením na cukrovku či celiakiu. Školské zariadenia v správe mesta im nevedia zabezpečiť stravovanie.

Ilustračný obrázok k článku Mesto nevie zabezpečiť stravu deťom s celiakiou a cukrovkou: Jedlo si musia nosiť z domu
Zdroj: TASR

Mesto Nitra sa už niekoľko mesiacov snaží vyriešiť problém so stravovaním žiakov materských a základných škôl s ochorením na celiakiu a cukrovku. Zatiaľ sa však radnici nepodarilo nájsť riešenie, ako pre deti so špeciálnou diétou zabezpečiť stravovanie v školských jedálňach.

Chceli riešenie čo najskôr

Podľa slov mestských poslancov Miroslava Guta a Anny Šmehilovej však tento problém treba vyriešiť čo najskôr. Preto chceli uznesením zastupiteľstva zaviazať prednostu mestského úradu, aby už na budúci školský rok pre deti s diagnózou diabetes a celiakia radnica zabezpečila diétne stravovanie. „Sme krajské mesto, ak vieme zabezpečiť rôznu formu stravovania aj pre iné cieľové skupiny, verím, že to dokážeme aj pre deti v materských a základných školách a to hlavne preto, že dnes si títo žiaci musia nosiť stravu vo svojich téglikoch z domu a potom si ju ohrievajú v mikrovlnke, čím jedlo stráca na kvalite. Myslím si, že by sme mohli týmto deťom a ich rodičom vyjsť v ústrety,“ skonštatovala Šmehilová.

Uznesenie neschválili

Mestskí poslanci napokon neschválili uznesenie, ktoré by radnicu zaväzovalo k urýchlenému riešeniu diétneho stravovania v materských a základných školách. Podľa prednostu mestského úradu Igora Kršiaka sa magistrát týmto problémom zaoberá aj z vlastnej iniciatívy. Upozornil však, že hľadanie riešenia je zložité. „Je treba skĺbiť hygienické požiadavky s potrebami rodičov a možnosťami mesta. Pri týchto diagnózach je potrebná špecifická príprava jedla a pri nej je nutné mať v školských zariadeniach zvláštnu kuchyňu. A to sa nedá zabezpečiť vo všetkých školách. S tým, aby deti s takýmito diagnózami boli sústredené do jedného školského zariadenia, zasa nesúhlasili rodičia. Stretli sme sa s hygienikmi, s potenciálnym dodávateľom stravy aj s rodičmi detí, ale nedokázali sme tieto veci doladiť tak, aby z toho vzišlo riešenie,“ vysvetlil Kršiak.

Žiakov majú zmapovaných

Komplikovanosť situácie priznáva aj Šmehilová. „Stravovanie pre deti a žiakov s celiakiou a diabetes je problematika, ktorú sa snažíme aj s odborom školstva riešiť rok, možno aj viac, a stále sa nám to nejako nedarí. Ale tých žiakov v rámci našich základných a materských škôl máme zmapovaných, tá potreba tu určite je a nemyslím si, že by to bola neriešiteľná situácia,“ skonštatovala.

Riešenie by malo nájsť mesto

Súhlasí s ňou aj Gut, ktorý je presvedčený, že by mesto do budúceho školského roku malo nájsť riešenie, ako pre deti s celiakiou a cukrovkou diétne stravovanie zabezpečiť. „Hľadáme analýzu, že či môžeme niečo takéto spraviť pre tie deti, ktoré to potrebujú. September sa blíži, musíme sa zamyslieť nad tým, aké sú naše možnosti, ako by sme mohli zabezpečovať takúto stravu. Je to vážna téma a bolo by fajn, keby sme sa už niekam posunuli,“ dodal Gut.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM