Monika Földešiová Rôzne

Mesto na Orechovom dvore skončilo

Mesto Nitra ukončilo ročný projekt s názvom Terénna sociálna práca v lokalite Orechov dvor. Projekt prispel k tomu, aby sa naštartovala integrácia občanov marginalizovanej rómskej komunity do majoritnej spoločnosti, skonštatovala vedúca Útvaru sociál

Realizácia projektu pomohla podľa jej slov predísť zhoršujúcej sa sociálnej situácii rodín, ktoré na Orechovom dvore žijú. Projekt bol realizovaný v rámci Operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia. Spolufinancovanie bolo zabezpečené z finančných prostriedkov Fondu sociálneho rozvoja prostredníctvom poskytnutia nenávratného finančného príspevku vo výške 32.422 eur.
Mesto Nitra sa ako zriaďovateľ Komunitného centra Orechov Dvor v priebehu realizácie projektu zameralo na poskytnutie odbornej pomoci všetkým obyvateľom žijúcim v lokalite. Cieľovou skupinou boli osoby ohrozené sociálnou exklúziou v lokalite Orechov Dvor, čo je marginalizovaná rómska komunita. Zo zhruba 210 obyvateľov pracovalo približne 15 ľudí, ďalších 125 bolo v evidencii uchádzačov o prácu, zvyšok tvorili deti a mládež. V Komunitnom centre terénny sociálny pracovník a asistent terénneho sociálneho pracovníka poskytovali komunitnú a terénnu sociálnu prácu. „Na dennom poriadku bolo sociálne poradenstvo a prevencia, aktivity sociálnej inklúzie, kde sa postupnými krokmi usilovali o sociálne začlenenie obyvateľov tejto lokality, ktorí boli vylúčení na okraj spoločnosti. Ďalšie úsilie smerovalo k zlepšeniu sociálnych návykov obyvateľov,“ konštatovala Šimová. Sociálni pracovníci usmerňovali obyvateľov lokality pri udržiavaní čistoty a hygieny v domácnostiach i v okolí bytoviek. „Aktívne sme pôsobili na obyvateľov počas prideľovania a výbere nových nájomníkov do novopostavených nájomných bytov nižšieho štandardu. V zárodku sme riešili problematiku neplatenia nájomného a služieb spojených s bývaním. Pravidelnou kontrolou, rozhovormi a vysvetľovaním sa nám podarilo znižovať záškoláctvo detí a mládeže, k čomu sme využili aj projekt Školský autobus,“ priblížila činnosť centra Šimová. Terénni sociálni pracovníci aktívne pomáhali deťom pri príprave na vyučovanie a organizovali viaceré aktivity, spojené s doučovaním školopovinných detí. V rámci realizácie projektu sa Mesto Nitra sústredilo na aktívnu pomoc pri spustení novej prevádzky celodennej materskej škôlky pre deti z Orechovho dvora s cieľom umožniť týmto deťom v predškolskom veku osvojiť si základné vedomosti a návyky nevyhnutné na zvládnutie požiadaviek základných škôl.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM