Rastislav Búgel Samospráva

Mesto chce vlastnú stavebnú firmu: Mala by riešiť menšie stavebné práce

Menšie stavebné práce v Nitre už v budúcnosti nebude nitrianska radnica vykonávať prostredníctvom dodávateľských firiem, ale cez vlastnú stavebnú firmu.

Ilustračný obrázok k článku Mesto chce vlastnú stavebnú firmu: Mala by riešiť menšie stavebné práce
Foto: Rastislav Búgel

Mestská Nitrianska investičná spoločnosť bude pre radnicu vykonávať drobné opravy a odstraňovať havarijné stavy. „Uvažovali sme akým spôsobom riešiť takéto problémy a zdá sa nám celkom logické, že by sme Nitriansku investičnú využili ako stavebnú firmu, ktorá by takéto drobné zákazky mohla robiť vo vlastnej réžii pre mesto Nitra, keďže je to stopercentná dcéra mesta,“ uviedol nitriansky primátor Jozef Dvonč. Ako pripomenul, určitú časť stavieb bude magistrát aj naďalej riešiť prostredníctvom investičného oddelenia. „Ale časť opráv, rekonštrukcií, alebo havarijných stavov by sme si riešili cez vlastnú firmu,“ vysvetlil.

Zánik je nevýhodný

Nitriansku investičnú spoločnosť zriadilo mesto v roku 2007. Jej úlohou bolo hľadať investorov pre vznikajúci priemyselný park Juh. Od 1. januára 2013 bola činnosť tejto mestskej firmy utlmená. Podľa primátora pre mesto nie je výhodné, aby celkom zanikla. „Ak by sme zrušili ‚eseročku‘, ktorá funguje, je to pre mesto náklad. Som presvedčený, že v našich spoločnostiach máme určité materiálne vybavenie a máme aj personálne vybavenie. Je to otázka stiahnutia niektorých ľudí a presunutie rozpočtov do tejto firmy,“ povedal Dvonč.

Niekoľko výhod

Podľa mestských poslancov zriadenie mestskej stavebnej firmy so sebou prinesie viacero výhod. Napríklad možnosť realizácie investičnej činnosti mesta a stavebných prác formou priameho zadania. „Znamená to tiež lepšie disponovanie finančnými prostriedkami mesta a menšiu zaťaženosť z daňového hľadiska. Mesto tiež nebude vlastnou stavebnou firmou zaťažené neprimeranou komerčnou mierou zisku,“ uvádza sa v materiáli, ktorý chválilo mestské zastupiteľstvo.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM