Rastislav Búgel Samospráva

Mesto chce predať majetok za stovky tisíc: V hre je aj budova kina Lipa

Mesto Nitra chce na budúci rok získať do svojho rozpočtu stovky tisíc eur z predaja svojho majetku. Ako uviedol nitriansky primátor Jozef Dvonč, sumu 1,4 milióna eur predstavuje majetkové usporiadanie, na ktorom sa magistrát dohodol s Nitrianskym samosprávnym krajom.

Ilustračný obrázok k článku Mesto chce predať majetok za stovky tisíc: V hre je aj budova kina Lipa
Foto: Rastislav Búgel

„Taký skromný odhad ďalšieho predaja nášho majetku na budúci rok je 500 000 eur," povedal. Peniaze, ktoré by radnica takto získala, majú byť použité na rôzne rozvojové projekty. „Máme prijaté uznesenie, že ak sa predáva majetok a tento príjem ešte nie je zahrnutý v rozpočte, tak sa využitie týchto zdrojov schvaľuje v zastupiteľstve a môžu byť použité iba na investície,“ skonštatoval Dvonč.

Mohli by dostať viac

Príjmov z predaja nepotrebného majetku by mohla radnica inkasovať podstatne viac. Otázne však je, či o ponúkané objekty a pozemky bude záujem. Aj z toho dôvodu predpokladané príjmy z týchto plánovaných predajov ešte v mestskom rozpočte zahrnuté nie sú. Napríklad v prípade úspešnej verejnej obchodnej súťaže na predaj bývalého Kina Lipa by sa príjmy mesta zvýšili najmenej o 1 732 937,36 eur. „Tak by nám vznikol ďalší priestor na realizáciu viacerých investícií v meste,“ povedal Dvonč.

Majetok sa nepredáva ľahko

Ako však pripomenul, v súčasnosti sa dubiózny majetok mesta nepredáva ľahko. „Momentálne riešime veci, o ktoré je záujem. Pretože ten realitný trh je tak slabý, že vlastne môžeme len reagovať na to, keď niekto príde s nejakou ponukou na odkúpenie nášho majetku. My sa samozrejme budeme určite aj naďalej usilovať o predaj našich nehnuteľností. Možno aj v súvislosti s výstavbou bytov. To znamená, že ak je vo vyhľadávacej štúdii pozemok vhodný na výstavbu bytov a je v našom vlastníctve, tak v prvom rade sa budeme usilovať, aby sa nové byty stavali práve na tomto mieste,“ vysvetlil Dvonč.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM