Rastislav Búgel Samospráva

Mesto chce predať budovu kina Lipa: Poslanci pripravili návrh podmienok súťaže!

Mesto Nitra sa pokúsi predať budovu bývalého Kina Lipa na sídlisku Chrenová. Tá je už dlhodobo súčasťou prebytočného majetku mesta. Na najbližšie zasadnutie mestského zastupiteľstva je pripravený návrh podmienok obchodnej súťaže.

Ilustračný obrázok k článku Mesto chce predať budovu kina Lipa: Poslanci pripravili návrh podmienok súťaže!
Foto: Rastislav Búgel

Kino bolo skolaudované v roku 1990, svojmu účelu však prestalo slúžiť už pred niekoľkými rokmi. Časť priestorov dnes majú prenajaté viaceré prevádzky. Celkovo tu radnica eviduje 17 platných nájomných zmlúv, z ktorých je v roku 2013 plánovaný príjem vo výške približne 52 000 eur.

Rozhodne cena a využitie

Ako sa uvádza v znaleckom posudku, stavba je napojená na verejný vodovod, plynovod, kanalizáciu a elektrickú sieť. Jej údržba je dobrá a technický stav zodpovedá primeranému opotrebeniu a základnej životnosti 90 rokov. Niektoré priestory sú dodatočne klimatizované. „Navrhovateľ pri predkladaní ponuky o odpredaj nehnuteľností zloží na účet mesta Nitry časť kúpnej ceny ako vinkuláciu vo výške 400 000 eur a finančnú zábezpeku vo výške 50 000 eur. Tá prepadne v prospech mesta Nitra v prípade, ak víťaz súťaže neuzatvorí kúpnu zmluvu do 30 dní od výzvy na jej podpísanie. Minimálna kúpna cena je 1 732 937,36 e­ura,“ uvádza mesto v podmienkach verejnej obchodnej súťaže. Z nich tiež vyplýva, že pri rozhodovaní o víťazovi súťaže bude rozhodovať cena i ďalšie využitie budovy v pomere 70 ku 30 percent.

Odporučili súťaž

Ešte koncom leta prejavili o Kino Lipa záujem tri spoločnosti. Na svoje podnikateľské účely si chcela tieto priestory dlhodobo prenajať firma M. Z., s. r. o. Záujem o prenájom spodného podlažia prejavila aj spoločnosť TESCO STORES SR, a. s. O odkúpenie budovy mal záujem obchodný reťazec Nitra Zdroj, a. s. „Len-čo je viacero žiadateľov, tak je veľmi ťažko niekomu to predať alebo prenajať v nejakom osobitnom režime, alebo v osobitnom záujme. Preto sme odporúčali odpredaj budovy prostredníctvom obchodno-verejnej súťaže,“ povedal ešte v septembri nitriansky primátor Jozef Dvonč.

Pozrite si septembrové vyjadrenia primátora v našom videu!

Kino Lipa
1
Galéria
Kino Lipa
10
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM