Rastislav Búgel Samospráva

Mesto a kraj sa zaviazali k spolupráci: Budú si pomáhať pri získavaní eurofondov

Zástupcovia Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) a mesta Nitra uzatvorili vzájomné partnerstvo v novom programovacom období 2014 až 2020 v zmysle integrovaného územného rozvoja. Memorandum o spolupráci podpísali predseda NSK Milan Belica a primátor Nitry Jozef Dvonč.

Ilustračný obrázok k článku Mesto a kraj sa zaviazali k spolupráci: Budú si pomáhať pri získavaní eurofondov
Foto: Rastislav Búgel

Predseda NSK zdôraznil, že podpis memoranda je bránou pre širokú partnerskú spoluprácu. „Integrovaný regionálny operačný program je založený na spájaní. Hľadá sa synergia, súčinnosť, to je princíp efektívneho získavania a využívania eurozdrojov,“ povedal Belica.

Ocenil spoluprácu

Primátor Dvonč ocenil takúto formu zmluvnej partnerskej spolupráce, ktorá umožňuje v novom programovacom období koordinovať postupy mesta a kraja najmä z hľadiska rozvoja krajského mesta Nitra a obcí v jej blízkom okolí.

Úžitok pre kraj a mesto

Memorandum je podľa nových pravidiel Európskej únie nevyhnutné na čerpanie finančných zdrojov zo štrukturálnych a investičných fondov EÚ. „Únia tento nový prvok, integráciu a spoločný postup pri príprave projektov pre väčšie územie zaviedla po skúsenostiach s Regionálnym operačným programom,“ konštatoval Belica. Výhodou vzájomného partnerstva kraja a mesta je podľa Dvonča profitovanie obidvoch partnerov z jednotlivých projektov. „Niektoré operačné programy sú určené pre kraj, iné pre mesto. V rámci vzájomnej spolupráce z nich môžu mať úžitok obidvaja partneri,“ povedal Dvonč. Podľa jeho slov ide najmä o rekonštrukcie ciest druhej triedy, budovanie kanalizácie, čistiarní odpadových vôd, projekty v oblasti školstva či zdravotníctva.

Mesto vyberie partnerov

Partneri memoranda sa zaviazali zabezpečiť spoločnú prípravu a implementáciu regionálnej integrovanej územnej stratégie a integrovanej územnej stratégie mestskej oblasti v súlade s princípom partnerstva. Mesto Nitra sa podpisom memoranda zaviazalo vybrať partnerov, ktorí budú v spoločnej Rade partnerstva zastupovať integrovanú územnú stratégiu mestskej oblasti a v závislosti od vecnej a územnej príslušnosti hlasovať vo veciach týkajúcich sa integrovanej územnej stratégie mestskej oblasti.

Záväzná spolupráca

Nitriansky samosprávy kraj sa zaväzuje, že v prípade záujmu mesta Nitra vytvorí pre činnosť koordinátora územnej stratégie mestskej oblasti administratívno-technické zázemie tak, aby mohli partneri efektívne spolupracovať pri realizácii regionálnej integrovanej územnej stratégie a integrovanej územnej stratégie mestskej oblasti. Partneri memoranda sa zaväzujú pri tvorbe a realizácii stratégie úzko spolupracovať prostredníctvom menovaných koordinátorov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM