Rastislav Búgel Kultúra

Divadelná Nitra začína už o pár dní: Zaujímavé inscenácie + 70 sprievodných podujatí!

Tvorcovia z deviatich krajín Európy predstavia svoje diela v hlavnom programe na 22. ročníku Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra 2013. Festival sa uskutoční od 27. septembra do 2. októbra.

Ilustračný obrázok k článku Divadelná Nitra začína už o pár dní: Zaujímavé inscenácie + 70 sprievodných podujatí!
Foto: Rastislav Búgel

Diváci si budú môcť pozrieť trinásť inscenácií, z ktorých je šesť nových premiér v rámci projektu Paralelné životy – 20. storočie očami tajnej polície, informovala na tlačovej besede v Bratislave riaditeľka festivalu Darina Kárová. Tvorcovia inscenácií z Česka, Chorvátska, Francúzska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rumunska, Slovinska a Slovenska nastolia prostredníctvom silných divadelných výpovedí závažné spoločensko-politické témy. Podtitulom festivalu je otázka Očistení?, keďže hľadá odpoveď na otázku, či a ako sa jednotlivec môže očistiť od minulosti.

70 sprievodných podujatí

Ako ďalej uviedla D. Kárová, sprievodný program festivalu ponúkne okolo 70 podujatí – výstav, filmov, diskusií, show, predstavení pre deti a dospelých, ktoré súvisia s témou festivalu. Súčasťou festivalu sú aj dve výstavy, a to – expozície o dejinách ŠtB na Slovensku s názvom „Prísne tajné“, a výstavy fotografií „Praha objektívom tajnej polície“.

Slávnostné otvorenie

Na festivale Divadelná Nitra sa zúčastnia hviezdy európskej scény i mladé talenty. Festival slávnostne otvorí 27. septembra v Divadle Andreja Bagara v Nitre inscenácia Suita č. 1 „ABC“ francúzskeho skladateľa a režiséra Jorisa Lacosta. Medzinárodne uznávaný umelec Joris Lacoste prichádza na Slovensko po prvýkrát.

Česká operná inscenácia

Českú republiku bude reprezentovať operná inscenácia režiséra Petra Zelenku Toufar-Mučiace hry o príbehu umučeného farára Josefa Toufara. Príbehy mužov a žien, ktorých životy kruto poznačila nemecká tajná polícia Stasi priblíži inscenácia Môj spis a ja.

O smrti dvojitého agenta

Slovensko budú v projekte Paralelné životy zastupovať umelci bratislavského divadla SkRAT, ktorí prinesú inscenáciu Vnútro vnútra, inšpirovanú dodnes neobjasneným prípadom čudnej smrti dvojitého agenta a tajne vysväteného kňaza Přemysla Coufala z roku 1981. Silné a pútavé príbehy predstavia aj umelci z ďalších krajín, ktorí sa budú prezentovať na festivale Divadelná Nitra 2013.

Celý program festivalu si môžete pozrieť na stránke Divadelnej Nitry.

Foto: Rastislav Búgel (otvorenie Divadelnej Nitry 2012)

Divadelná Nitra 2012
13
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM