Monika Földešiová Rôzne

Medaila pre každého

Nezisková organizácia Srdiečko opäť dokázala, že každý sa môže venovať tomu, čo má rád. A predovšetkým ťažko zdravotne postihnutí...

V piatok sa v dopoludňajších hodinách v Mestskom kúpeli v Nitre zorganizovalo podujatie určené pre ťažko zdravotne postihnuté deti a mládež, tento krát zamerané na ich pohyb vo vode. // „3. ročník podujatia Pohyb vo vode je zdravý je športovo – zábavným podujatím, kedy dávame príležitosť našim deťom, ktorí nemali možnosť ísť na rekondičné pobyty do kúpeľov či k moru, aby sa aj v našej obyčajnej vode mohli cítiť zdravo,“ //hovorí Mikuláš Németh a jeden z rodičov zo združenia Srdiečko.

Akcie sa zúčastnilo (oproti decembrovej Plaveckej štafete, kedy prišlo 24 detí, pozn. red.) 40 plávajúcich, každý z nich dostal po preplávaní 25– metrovej dĺžky bazéna medailu bez ohľadu na čas, ktorý dosiahol. Aktivity organizácie sú populárne nielen v Nitre, niektorým nerobilo problém pricestovať ani z okolitých okresov. Pravidelnou účastníčkou podujatí Srdiečka je aj Mária z Turčianskych Teplíc. „Zúčastňujem sa akcií Srdiečka už tri roky, pretože v týchto akciách, ako chorý človek, vidím zmysel života. Vyvíjam si hlavne zručnú aktivitu a rozlišovaciu schopnosť. A hlavne, nezaostávam už toľko za zdravými ľuďmi, ktorí sú šikovnejší a ktorým sa chcem rovnať,“ vysvetľuje nám s úsmevom na perách Mária, ktorá ma poškodenú chrbticu a kĺbový aparát.

Okrem dvoch akcií v nitrianskej plavárni pripravuje Srdiečko aj rekondičný pobyt v Štúrove, opäť zameraný na pohyb vo vode. „Na tento pobyt sa prihlásila aj matka s troma postihnutými deťmi, ktorá žije mesačne len z cca 300 €. Bude to však prvýkrát, čo s deťmi odíde niekam mimo mesta práve na tento druh pobytu,“ prezradil Németh.

Mimo plávania sa môžu deti a mladí s akýmkoľvek postihnutím venovať čomukoľvek, čo im pomáha a robí radosť. Či už ide o recitovanie, spievanie alebo hipoterapiu, vždy im to vyčarí úsmev na tvári a spokojnosť v srdiečku. „Rodičia vravia, že naša činnosť a účasť detí na podujatiach tohto druhu sa odzrkadľuje na ich v prvom rade psychickom stave. Tieto deti sa zväčša cítia utiahnuté, každý na nich hľadí iným okom. Tu sú však medzi svojimi a stretávajú sa rovní s rovnými,“ dodáva.

srdiecko
39
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM