Monika Földešiová Rôzne

MDŽ: Čas urobiť z prísľubu rovnosti realitu

Už po stý raz si dnes svet pripomína odhodlanie amerických krajčírok bojovať za lepšie pracovné podmienky, vyššie mzdy a kratšiu pracovnú dobu v podobe Medzinárodného dňa žien.

Myšlienka oslavovať Medzinárodný deň žien vznikla na Medzinárodnej ženskej konferencii v roku 1910 v Kodani. Ako dátum tohto sviatku bol stanovený 8. marec na počesť veľkého štrajku 40.000 newyorských krajčírok z textilných tovární, ktorý sa konal v roku 1908. Prvý sviatok MDŽ v ČSR sa oslavoval v roku 1921 a o rok neskôr nadobudol masový charakter. Počas druhej svetovej vojny v roku 1939 bol MDŽ zrušený. Po roku 1945 ho obnovili.

Hoci od spomenutého protestu krajčírok ubehlo už 103 rokov, ani dnes nie je postavenie žien v spoločnosti také, ako by si zaslúžili. Uvedomujeme si nerovnoprávnosť mzdových podmienok, keď ženy na rovnakej pozícii ako muži zarábajú menej, uvedomujeme si ich ťažší prístup k vyšším pracovným pozíciám a myslíme aj na ich nižšie dôchodky v porovnaní s mužmi. Podľa informácií z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR bol v minulom roku rozdiel v platoch žien a mužov na Slovensku** 23 percent, kým v celej Európskej únii predstavoval tento rozdiel **17,44 percent.

V poslednom storočí došlo k značnému pokroku a rozvoju ženských práv,čo je pravdepodobne jednou z najvýraznejších sociálnych revolúcií, ktoré sa vo svete odohrali. Pred sto rokmi bolo ženám dovolené voliť iba v dvoch krajinách. Dnes je toto právo prakticky univerzálne a na každom svetadiele sú ženy volené do vládnych funkcií. Ženy zastávajú tiež vedúce pozície v profesiách, ktoré im boli odopierané. Ešte pred omnoho menej ako sto rokmi považovala polícia, súdy a susedia domáce násilie za čisto súkromnú záležitosť. Dnes majú dve tretiny krajín zákony, ktoré domáce násilie trestajú.

Nádeje rovnosti, vyjadrené na prvom Medzinárodnom dni žien, majú stále ďaleko k realizácii, a to aj napriek pokroku v poslednom storočí. Dve z troch negramotných dospelých sú ženy, ženy po celom svete aj naďalej dostávajú za rovnakú prácu nižšiu mzdu, v mnohých krajinách majú dokonca nerovnaký prístup k vlastníctvu pôdy alebo dedičským právam.

Zaistenie rovnosti pohlaví a ženských práv je celosvetovým programom a úlohou pre každú krajinu, či už bohatú, alebo chudobnú, zo severnej alebo južnej pologule. Sila, podnikavosť a múdrosť žien zostávajú jedným z najmenej využitých ľudských zdrojov. Nemôžeme čakať ďalších sto rokov na uvoľnenie tohto potenciálu.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM