Monika Hanigovská Správy

Mávate SUCHO v ústach? Môže to byť príznakom MŔTVICE a iných vážnych chorôb

Sucho v ústach sa objavuje aj pri vážnych ochoreniach. Tieto sú tie najčastejšie.

Ilustračný obrázok k článku Mávate SUCHO v ústach? Môže to byť príznakom MŔTVICE a iných vážnych chorôb
Zdroj: Unsplash.com / CC0 1.0

Mnohí suchosť v ústach zľahčujú a jednoducho si ju spájajú s chrápaním, fajčením či požitím alkoholu. No popredný lekár varuje verejnosť: Môže to byť aj príznakom viacerých vážnych ochorení!

Varovné signály

„Sucho v ústach môže byť znakom toho, že inde nie je niečo v poriadku. To môže byť sprevádzané lepkavým pocitom v ústach, bolesťou hrdla, ťažkosťami pri prehĺtaní a dokonca zápachom z úst,“ vysvetlil doktor Azad Eyrumlu z poprednej súkromnej stomatologickej spoločnosti pre portál The Mirror.

„Takto sa môžu prejaviť niektoré diagnózy, ako napríklad mŕtvica, cukrovka alebo Alzheimerova choroba, pričom tieto príznaky môžu byť aj indikátorom autoimunitnej poruchy, ako napríklad HIV alebo Sjögrenovho syndrómu,“ varuje doktor.

Vyhľadajte lekára

Je dôležité aby ste sledovali tieto príznaky a v prípade dlhodobých problémov ihneď navštívili svojho lekára. „Zubár nesleduje len zdravie vašej ústnej dutiny. Sme vyškolení, vieme rozpoznať určité širšie problémy s vaším celkovým zdravím. Ak spozorujete pretrvávajúce príznaky sucha v ústach, nečakajte a upozornite na to svojho lekára,“ radí odborník.

Sliny zohrávajú dôležitú úlohu v rámci zdravia ústnej dutiny. Pomáhajú pri vnímaní chutí, prehĺtaní, trávení a zároveň chránia chuťové receptory.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM