Lucia Lauková Správy

Materské školy v Nitre: Kedy pribudnú nové miesta pre deti pod Zoborom?

Nitra má 27 mestských materských škôl. Tento rok by sa mala začať stavať jedná nová.

Ilustračný obrázok k článku Materské školy v Nitre: Kedy pribudnú nové miesta pre deti pod Zoborom?
Zdroj: TASR

Do roku 2018 sľubovala radnica rozšírenie kapacít materských škôl v Nitre. V súvislosti s príchodom automobilky Jaguar Land Rover sa, v podpísanom memorande medzi vládou SR, mestom Nitra a automobilkou Jaguar Land Rover, magistrát zaviazal zvýšiť kapacitu predškolských zariadení o 400 nových miest. Kde a kedy pribudnú tieto miesta?

Niektoré materské školy už zväčšili priestory. V roku 2017 vznikli nové miesta pre deti v Materskej škole Okružná v Nitre – Janíkovciach a rekonštrukciou prešla aj Materská škola Alexyho, obnovená bola Materská škola Topoľová.

Škôlka na Chrenovej

Naopak sklamaní budú asi rodičia na Chrenovej, kde sa mala stavať materská škola na Lomnickej s kapacitou 75 detí. „Táto budova nebola v majetku mesta a pokiaľ mám informácie, výmena nie z viny mesta, neprebehla. Projekt je pozastavený,“ prezradila vedúca odboru školstva, mládeže a športu v Nitre, Mária Orságová.

„Ak to spočítame priemerom 23 detí v triede, mesto by malo poskytnúť cca 184 nových miest,“ hovorí Mária Orságová, vedúca odboru školstva, mládeže a športu v Nitre.

Nové triedy

Pribudnúť by mali aj ďalšie nové triedy. „Čo sa týka tried, tento rok by mali byť otvorené 1 trieda na MŠ Alexyho a 1 trieda na ZŠ-MŠ Na hôrke. MŠ Alexyho vidím reálne v prvom štvrťroku 2018 ( február) a ZŠ-MŠ Na hôrke závisí od projektu,“ informovala nás Mária Orságová, vedúca odboru školstva, mládeže a športu v Nitre.

Škôlka v kasárňach

Okrem toho majú v Nitre vzniknúť aj nové materské školy. Jednu z nich chce mesto postaviť v priestoroch bývalých kasární. Stavať by sa mohla už tento rok. „Pri 6 – triednej MŠ Dobšinského v kasárňach na Martinskom vrchu práve prebieha verejné obstarávanie, presný termín realizácie budeme vedieť, až po podpísaní zmluvy,“ povedala Mária Orságová, vedúca odboru školstva, mládeže a športu v Nitre. Materská škola na Dobšinského ulici bude mať kapacitu 144 detí. Predpokladaný termín dokončenia je máj 2019.

Materská škola v priemyselnom parku

Avizovaná bola aj výstavba materskej školy v priemyselnom parku v Dražovciach v rámci People centra. Tú však na starosti nemá mesto, ale štátna spoločnosť MH Invest.

Ako sme sa dozvedeli jej výstavba bude záležať od záujmu budúcich zamestnancov priemyselného parku. „Vzhľadom na skutočnosť, že náborový proces u prvých užívateľov Strategického parku sa začal len pred niekoľkými mesiacmi, nie je v súčasnosti možné spoľahlivo povedať, akú kapacitu by škôlka mala mať a či o ňu bude dostatočný záujem medzi budúcimi zamestnancami. Avšak v projekte People Centra sme vytvorili územnú rezervu tak, aby škôlka mohla byť zrealizovaná aj neskôr za predpokladu, že rokovania medzi zriaďovateľom a zástupcami užívateľov parku potvrdia dostatočný záujem,“ povedala Karolína Ducká hovorkyňa ministerstva dopravy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM