Lucia Lauková Šport

Máte radi turistiku a históriu Nitry? Vyberte sa po stopách sv. Cyrila a Metoda

Niečo pre milovníkov turistiky. V Nitre sa môžete vybrať na Cyrilometodské putovanie pešo aj na bicykli a získať certifikát pútnika.

Ilustračný obrázok k článku Máte radi turistiku a históriu Nitry? Vyberte sa po stopách sv. Cyrila a Metoda
Foto: Rastislav Búgel

Nitrianska organizácia cestovného ruchu sa rozhodla spojiť históriu s turistikou. Tentokrát sa budete môcť vybrať na putovanie po stopách sv. Cyrila a Metoda.

Trasu môžete prejsť na horskom bicykli, alebo po vlastných nohách v utorok 4.júla 2017. Popri „putovaní“ môžete zbierať pečiatky a získať certifikát pútnika.

Po skončení môžete navštíviť Nitriansky jarmok a Pivný festival v rámci programu Cyrilo-metodských slávností Nitra, milá Nitra. Tam na vás bude o 19:30 h čakať večerný koncert Simy Martausovej s kapelou a o 21.00 h koncert skupiny IMT Smile.

PROGRAM:

  • od 9.00 do 10.15 hod. zraz účastníkov, otvorenie pri Kostole sv.Michala v Drážovciach, prehliadka kostola, historický výklad o misii sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu
  • cca 45 min-individuálne peší pochod alebo jazda na bicykli značeným turistickým chodníkom cez Pliešky k Liečebnému ústavu pod Zoborom a k ruinám kláštora
  • od 11.15 do 12.15 hod. prehliadka ruín, historický výklad o Zoborskom kláštore, pečiatkovanie pasov
  • cca 45 min- individuálny peší pochod alebo jazda na bicykli značenou cestou do archeoskanzenu na Martinskom vrchu (bývalé kasárne)
  • od 13.00 do 14.00 hod. prehliadka skanzenu, historický výklad a ukážka života na Veľkej Morave v archeoskanzene Martinský vrch, pečiatkovanie pasov
  • cca 20 min – individuálny peší pochod alebo jazda na bicykli na Svätoplukovo námestie
  • o 14.30 hod. ukončenie na Svätoplukovom námestí, odovzdanie dekrétov pútnika a pamätných predmetov, odovzdávanie certifikátov do 15.00 hod.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM