Lucia Lauková Rôzne

Maskot Vinco: Takúto raritu, akú máme v Nitre široko ďaleko nenájdete!

V univerzitnom viváriu v Nitre našlo svoj druhý domov už množstvo živočíchov. Medzi nimi Vinco, ktorý sa teší veľkej obľube a vieme aj prečo.

Ilustračný obrázok k článku Maskot Vinco: Takúto raritu, akú máme v Nitre široko ďaleko nenájdete!
Zdroj: Dnes24.sk

V univerzitnom viváriu v Nitre nájdeme viac ako 80 druhov živočíchov, vďaka ktorým určite stojí za návštevu. Vzniklo v roku 2001, v tom čase tu našlo druhý domov približne 30 zvierat. Medzi hlavné úlohy, ktoré zabezpečuje je ochrana chránených druhov plazov, taktiež ich rehabilitácia a v neposlednom vytváranie podmienok v zmysle „animal walfare“.

Medzi druhmi, ktoré sa tu mohli pokojne zabývať ako prvé nájdeme aj korytnačku. Všetky živočíchy sú zaujímavé, no niektoré sa tešia väčšej obľube ako iné. Korytnačke, ktorej dali meno Vinco, však jednoznačne pozornosť náležite patrí. „Najstarším a najdlhšie u nás chovaným zvieraťom je náš maskot Vinco. Samec dnes približne 35 ročnej korytnačky ostrohatej (Centrochelys sulcata), ktorý má dnes približne 50 kg a meria asi 80 cm,“ povedal vedúci vivária SPU Róbert Kirchner. A to práve robí z Vinca naozaj raritu.

„Vinca dostalo Univerzitné vivárium SPU darom od súkromného chovateľa“ informovala nás Kirchner. Ako ďalej povedal niet pochýb, že sa dobre aklimatizoval­.„Vinco má naozaj výborný apetít, najviac mu však ako väčšine bylinožravcom lahodia plody červenej farby, ako napríklad červené hrozno, červené jabĺčka alebo červený melón,“

Podľa slov Róberta Kirchnera, približne od apríla do septembra, keď bude teplejšie, sa bude Vinco slniť už aj vonku.

Foto: Vivárium SPU

.

Maskot Vinco: Takúto raritu, akú máme v Nitre široko ďaleko nenájdete
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM