Monika Földešiová Kultúra

Marek Štrbák rozšíril žánrovú paletu organového festivalu o džez

Štvrtý z pätice festivalových večerov Ars Organi Nitra 2010 patril slovenskému predstaviteľovi mladej generácie hry na kráľovský hudobný nástroj Marekovi Štrbákovi. Šestnásty máj sa zapísal do kroniky Evanjelického kostola sv. Ducha ako deň atraktívn

//„Som veľmi rád, že medzinárodný festival Ars Organi Nitra existuje a že ho Mária Plšeková založila. Je to vynikajúce fórum, na ktorom sa môžu predstaviť aj mladí a ešte nie celosvetovo známi organoví interpreti. Ďalším úžasným momentom je, že v Nitre sú minimálne dva skvelé organy, čo sa nestáva ani vo väčších mestách. Organ v Evanjelickom kostole sv. Ducha považujem vo svojej kategórii za jeden z najlepších na Slovensku. Dôležitý je aj priestor, v ktorom sa nachádza, pretože našim nástrojom je v podstate celý chrám. Som naozaj veľmi šťastný, že som tu dnes mohol hrať,“ // nešetril Marek Štrbák po vydarenom koncerte superlatívmi.

Jeho program vhodne prispôsobil priestoru a nástroju. Bonusom navyše a veľmi príjemným oživením bola džezová literatúra. Ako prvá zaznela Fantázia a fúga g mol barokového klasika a doteraz neprekonaného velikána organovej hudby Johanna Sebastiana Bacha. Po veľkolepom sviatočnom úvode interpret zaradil Passacagliu d mol Bachovho hudobného predchodcu Dietricha Buxtehudeho, ktorý je tiež vďačným poslucháčskym magnetom. Meno klasicistického génia Wolfganga Amadea Mozarta netreba zvlášť predstavovať. Jeho Fantázia f mol prispela ku gradácii koncertu. Potom prišli na rad sonáta nemeckého skladateľa Felixa Mendelssohna Bartholdyho a tucet variácií menej známeho autora z prelomu klasicizmu a romantizmu J. Ch. H. Rincka God save the King, ktoré svojím charakterom výstižne zapadli do moderného kresťanského chrámu. Bohatosť a pestrosť hudobnej škály podujatia osviežili džezové opusy žijúcich autorov – Mozart Changes Zsolta Gárdonyiho a Toccata jazzica jeho ešte mladšieho súčasníka Johannesa Matthiasa Michela, ktorá z jeho pera vyšla len pred siedmimi rokmi.

„Pri zostavovaní dramaturgie som vychádzal predovšetkým z nástroja a súčasne som sa chcel vyhnúť tomu, aby na niektorých poslucháčov organ pôsobil nudne. Preto som sa rozhodol, že v prvej polovici koncertu predstavím klasické skladby, ktoré mám veľmi rád a v druhej niečo džezové, aj keď nie som pravý džezmen. Práve tieto skladby som venoval mojej manželke, ktorá je džezová speváčka,“ dodal s úsmevom Marek Štrbák.

Dnes 32-ročný interpret pochádza zo Spišskej Novej Vsi a považuje sa napoly za Slováka a napoly za Európana. Študoval a pôsobil v Košiciach, vo Viedni a Schőnbrunne, neskôr v Strasbourgu, Stuttgarte a vo Filderstadte. V súčasnosti je doktorandom a zbormajstrom Akademického zboru PF UKF a pedagógom Tralaškoly v Nitre. Popri tom stihne koncertovať doma i v zahraničí ako sólový a komorný hráč.

Štafetu medzinárodného festivalu Ars Organi Nitra 2010 v nedeľu 23. mája preberie tiež úspešný mladý koncertný organista Pavel Kohout z Českej republiky. Jeho vystúpenie sa začne o 19,00 hodine v Piaristickom kostole sv. Ladislava v Nitre a uzavrie tretí ročník medzinárodného organového festivalu Ars Organi Nitra 2010.

Silvia Struhárová Foto – Roman Plšek

ars organi 3
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM