Rastislav Búgel Krimi

Mamička odmietla očkovanie svojho dieťaťa: O pokute rozhodne ústavný súd!

Ústavný súd SR (ÚS) prijal na ďalšie konanie podanie Krajského súdu Nitra, aby rozhodol, či je legislatíva o povinnom očkovaní detí v súlade s Ústavou SR. Podnet na nitriansky krajský súd dala nespokojná mamička, ktorá odmieta zaplatiť pokutu 116 eur.

Ilustračný obrázok k článku Mamička odmietla očkovanie svojho dieťaťa: O pokute rozhodne ústavný súd!

Informovala o tom po stredajšom neverejnom zasadaní pléna hovorkyňa ÚS Anna Pančurová. Zároveň nevyhovel návrhu advokátskej kancelárie Bizoň and Partners na pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia ako aj vyhlášky, ktorou sa stanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení. Plénum dve podania nitrianskeho krajského súdu v tejto veci spojilo do jedného konania.

Pokutu odmietla zaplatiť

Podnet prišiel z nitrianskeho krajského súdu, na ktorý sa obrátila mamička, lebo regionálny úrad verejného zdravotníctva rozhodol, že má zaplatiť pokutu 116 eur za to, že nesplnila zákonom a vyhláškou stanovenú povinnosť. Mamička pokutu odmietla zaplatiť a proti rozhodnutiu sa odvolala, no Úrad verejného zdravotníctva SR jej odvolanie zamietol a v plnom rozsahu potvrdil rozhodnutie orgánu nižšieho stupňa.

Obrátili sa na Krajský súd

Mamička a ďalší sa prostredníctvom advokátskej kancelárie Bizoň and Partners 5. marca 2013 obrátili na Krajský súd v Nitre so žalobou na preskúmanie zákonnosti rozhodnutia a postupu správneho orgánu. Žalobu zdôvodnili nezákonnosťou rozhodnutia úradu verejného zdravotníctva, pričom zasahuje do základných práv a slobôd dieťaťa a je podľa ich právneho názoru v rozpore s ústavou.

V rozpore s ústavou?

Krajský súd v Nitre konanie prerušil, kým ústavný súd nerozhodne, či sú zákon a vyhláška v rozpore s ústavou. Ako sa uvádza v návrhu, krajský súd sa domnieva, že všeobecne záväzný právny predpis (vyhláška), ktorý sa týka veci, je v rozpore s ústavou, zákonom alebo medzinárodným dohovorom, či zmluvou, pričom SR je nimi viazaná.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM