Rastislav Búgel Iné športy

Majstrovstvá Európy vo volejbale: Nitra ožije kvalitnými športovými výkonmi, v nominácii aj naši hráči

Koncom mesiaca Nitra ožije kvalitným volejbalom. V mestskej hale sa uskutočnia majstrovstvá Európy.

Ilustračný obrázok k článku Majstrovstvá Európy vo volejbale: Nitra ožije kvalitnými športovými výkonmi, v nominácii aj naši hráči
Foto: Rastislav Búgel

Slovenskí volejbaloví reprezentanti do 20 rokov sú v záverečnej fáze prípravy na ME, ktoré sa od 29. augusta do 6. septembra uskutočnia v Nitre a v Brne. Zverenci trénera Miroslava Palguta od pondelka trénujú v dejisku šampionátu v Mestskej športovej hale na Klokočine, kde sa v generálke na turnaj stretnú so Slovincami a s Rusmi. Informoval oficiálny web Slovenskej volejbalovej federácie.

Pre zranienie si nezahrá

V Nitre sa na záverečný turnaj pripravuje 12 hráčov. Nefigurujú v nej univerzál Šimon Krajčovič a libero Ľuboš Nemec. Krajčovič, ktorý tento rok úspešne absolvoval debut v reprezentácii mužov a hral v kvalifikácii ME aj vo Svetovej lige, mal byť ťahúňom reprezentácie do 20 rokov. Kapitána tímu však z účasti na záverečnom turnaji ME vyradilo zranenie ramena. „Je to pre nás veľká strata, ale musíme sa s tým vyrovnať. Šimon mal dlhšie problémy s ramenom, robili sme všetko pre to, aby sa dal do poriadku, ale bohužiaľ to nevyšlo,“ povedal tréner Palgut. Talentovaný volejbalista sa v tejto sezóne stal platným členom mužskej reprezentácie, kde nastupoval na poste blokára.

Dobré podmienky

V tíme nefiguruje z osobných dôvodov ani libero Nemec. „Neabsolvoval dva prípravné bloky z osobných dôvodov, do prípravy sa zapojil neskoro a preto sme ho z tímu nakoniec vyradili,“ vysvetlil Palgut pre svf.sk.

Mladí volejbalisti sa v Nitre ubytovali v hoteli Auto Jas, kde budú mať prechodný stan aj počas šampionátu. „Máme tu veľmi dobré podmienky, výbornú stravu a perfektné ubytovanie. Hotel je navyše blízko haly, takže sme po každej stránke maximálne spokojní,“ dodal tréner mladých Slovákov. V príprave na ME odohrajú Slováci ešte štyri zápasy. Tento týždeň sa vo štvrtok, v piatok a v sobotu stretnú v nitrianskej hale na Klokočine so Slovinskom a v generálke na záverečný turnaj sa predstavia 26. augusta proti Rusom.

Stúpajúca tendencia

V doterajších prípravných dueloch nastúpili Slováci v Brne proti Čechom (1:3, 2:3) a potom sa v Púchove stretli s Rusmi (1:3, 1:3). „Naše výkony majú stúpajúcu tendenciu. Prvý zápase v Brne bol z našej strany zlý, potom sme sa zlepšovali a v druhom zápase sme proti Rusom podali veľmi slušný výkon. Pred turnajom nás ešte preveria Slovinci a potom Rusi. Sme v záverečnej fáze prípravy, ladíme formu na vrchol sezóny,“ dodal kouč Slovákov.

Súpermi slovenských juniorov v nitrianskej skupine na ME budú postupne Bulhari, Taliani, Rusi, Francúzi a Srbi. Prvé dva tímy postúpia do semifinále, tretie a štvrté družstvá budú hrať o 5.-8. miesto a tímy na posledných dvoch miestach na turnaji končia. V Brne sa predstavia domáci Česi, Poliaci, Belgičania, Slovinci, Turci a Rumuni. Finálová časť turnaja sa uskutoční v Brne.

Aktuálna nominácia Slovenska na ME 20:

  • Nahrávači: Porubský (VK Ekonóm SPU Nitra), Juraj Jurko (VK Slávia Svidník)
  • Smečiari: Michal Petráš, Július Firkaľ (obaja COP Trenčín), Peter Malachovský (VKM Stará Ľubovňa), Marek Mečiar (COP Trenčín)
  • Blokári: Ján Tarabus, Peter Ondrovič (obaja COP Trenčín), Adam Hoďák (VK Ekonóm SPU Nitra)
  • Univerzáli: Filip Gavenda, Patrik Lamanec (obaja COP Trenčín)
  • Libero: Martin Jančura (COP Trenčín)

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM