Lucia Lauková Iné športy

Majstrovská Nitra posilní svoj tím: Do sezóny vyrukuje so 6 novými hráčmi

Volejbalisti VK Bystrina SPU Nitra budú mať po zisku historického titulu veľké ambície aj v extraligovej sezóne 2016/17. Na tú sa poriadne pripravujú.

Ilustračný obrázok k článku Majstrovská Nitra posilní svoj tím: Do sezóny vyrukuje so 6 novými hráčmi
Foto: Rastislav Búgel

Tím trénera Mareka Kardoša sa oproti minulému ročníku ešte posilní, keď sa káder rozšíri o piatich slovenských hráčov s reprezentačnými skúsenosťami a jedného slovinského legionára.

Noví hráči

Nitru posilní trio z Komárna – nahrávač Tomáš Hollý a univerzáli Miloš Horník s Igorom Rehákom, na post libera prichádza skúsený Martin Vlk, ktorý pre zranenie kolena naskočil do zápasového kolotoča v drese Prievidze až v závere sezóny a blok vystuží Jozef Piovarči z Myjavy. Na post prihrávajúceho smečiara ulovila Nitra slovinského legionára Andreja Gruta, ktorý naposledy obliekal dres rakúskeho účastníka Ligy majstrov SK Posijilnica Aich/Dob. „Grut, Rehák a Horník už podpísali zmluvy, Hollý, Vlk a Piovarči sú tesne pred podpisom,“ povedal tréner Kardoš.

Káder ostáva pokope

Káder z minulej sezóny ostáva prakticky pokope, na odchode je však pravdepodobne poľský univerzál Lukasz Szarek, ktorý patril k najlepším hráčom extraligy. „Lukasza by sme si chceli nechať s tým, že by zmenil post na prihrávajúceho smečiara. Chceme však dať ešte šancu mladému Mečiarovi a v tom prípade sa s Lukaszom pravdepodobne rozlúčime. Uvidíme ako to dopadne,“ dodal Kardoš.

Môže vás zaujímať: Foto: Majstrovská bodka sa vydarila, zlatí volejbalisti sa zabavili s fanúšikmi

Kvalitná dvanástka

Dvanástka Nitry bude vyskladaná kvalitnými hráčmi. Na nahrávke budú Juraj Zaťko s Tomášom Hollým, na smeči Matej Kubš, Andrej Grut, Marek Malina a Marek Mečiar, na bloku trio Peter Kašper, Marek Ludha a Jozef Piovarči, na „účku“ Miloš Horník a Igor Rehák a na libere Martin Turis s Martinom Vlkom.

Začnú neskôr

Prípravu na novú sezónu, v ktorej sa Nitra predstaví okrem extraligy a Slovenského pohára aj v stredoeurópskej lige (MEVZA), začne tím spoločne až v závere augusta. „Začíname neskôr, pretože sa začiatok extraligy posunul až na polovicu októbra. Hráči však dostanú individuálne tréningové plány, ktoré budú plniť od 1. augusta. Spoločne začneme od 22. augusta, ale bez reprezentantov, ktorí sa budú pripravovať na kvalifikáciu o postup na majstrovstvá Európy,“ pridal Kardoš.

Môže vás zaujímať: Volejbalista Kašper po veľkom úspechu: Napodobnili sme hokejistov, Nitrania môžu byť hrdí

Program prípravy

Presný program hernej prípravy ešte nie je známy, bude sa skladať postupne. „Chceme odohrať minimálne dva turnaje, medzitým aj domáci o Pohár rektora SPU a okrem toho si budeme dohadovať aj prípravné zápasy. Všetko bude závisieť od toho, koľko nás bude, pretože polovica tímu sa bude pripravovať s reprezentáciou,“ pokračoval Kardoš.

Bude hrať celé družstvo

Trénerská dvojica Marek Kardoš – Martin Májek má na každý post pripravených viacero alternatív a silná bude nielen základná šestka Nitry, ale aj lavička. „V minulej sezóne sme mali šťastie, že sa od januára nikto nezranil. Doplatil na to náš finálový súper Prešov, ktorému dochádzali sily a kopili sa im zranenia. Tomu sa chceme vyhnúť a keďže budeme hrať päť turnajov MEVZY, extraligu a Slovenský pohár, potrebujeme 12 kvalitných hráčov, dve základné šestky. To nám umožní v play off rôzne varianty,“ prezradil Kardoš, ktorý plánuje zostavu rotovať. „V hlave mám dva systémy, ktoré sa hrali vo Francúzsku a ktoré by som chcel preniesť do družstva. Uvidíme, či nám to vyjde, pretože systém je náročný na zvládnutie po mentálnej stránke. Je to tzv. dva a pol systém, čo znamená dva a pol rotácie a prakticky celé družstvo bude v kolobehu a všetci budú hrať,“ priblížil kouč Nitranov.

Chcú obhájiť titul

Po majstrovskom titule hneď v prvej sezóny po transformácii vo vedení klubu si Bystrina SPU nemôže dávať nižšie ciele, ako vrátiť pohár do mesta. „Určite chceme hrať o titul, to znamená postúpiť do finále. Máme od majiteľa prisľúbené, že v prípade, že nám niečo nevyjde, alebo príde k zraneniam, tak v januári môžeme ešte tím posilniť o jedného hráča. Ambíciou Nitry bude obhájiť titul, čo je ťažšie ako ho získať. Budeme mať kvalitný káder, zostavený takmer výhradne zo slovenských hráčov a chceme hrať o najvyššie priečky. V stredoeurópskej lige dostanú šancu aj hráči, ktorí budú nastupovať menej a väčšiu prioritu budeme klásť na domácu súťaž,“ dodal Kardoš.

Môže vás zaujímať: FOTO: Nitra opäť prepisuje históriu, volejbalisti získali premiérový titul!

Novinky v realizačnom tíme

Realizačný tím z minulej sezóny ostáva pokope, no Nitra v ňom má aj novinku. „Tou je, že štatistik Martin Dobiáš sa v bude práci v našom klube venovať na plný úväzok. Majiteľ sľúbil aj zakúpenie kompletného programu Data Video, takže celý tréningový proces a príprava bude na profesionálnej úrovni ako v reprezentácii,“ uzavrel Kardoš.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM