Rastislav Búgel Kultúra

Majstri sa predvedú v Nitre: Blíži sa ďalší ročník koncertov vážnej hudby

Už o niekoľko dní sa začne v Nitre siedmy ročník medzinárodného organového festivalu Ars Organi Nitra 2014.

Ilustračný obrázok k článku Majstri sa predvedú v Nitre: Blíži sa  ďalší ročník koncertov vážnej hudby
Zdroj: Dnes24.sk

Tak ako po minulé roky ho bude tvoriť cyklus piatich organových koncertov, ktoré sa budú konať vždy v nedeľu v piaristickom Kostole sv. Ladislava alebo v evanjelickom Kostole Svätého Ducha. Cieľom festivalu je šíriť organové umenie, ktoré sa stáva zjednocujúcim prvkom ľudí rôznych národov a národností, vierovyznania, vzdelania a veku.

Od svojho začiatku dáva priestor nielen renomovaným a skúseným osobnostiam organového života z celého sveta, ale aj mladým interpretom. Ďalším cieľom je prinášať nové, neznáme skladby pochádzajúce z krajín interpretov, ktoré majú na Slovensku premiéru.

Talentovaný organista

Ako informovala nitrianska radnica, otvárací koncert sa bude konať 27. apríla v piaristickom Kostole svätého Ladislava. Bude patriť švédskemu organistovi a profesorovi organovej hry na Kráľovskej hudobnej akadémii v Kodani Hansovi Fagiusovi. Profesor na londýnskej Royal College of Music Terence Charlston vystúpi so svojím recitálom 4. mája v evanjelickom Kostole Svätého Ducha. Tento organista, čembalista a muzikológ sa predstaví dielami klasikov, ale i súčasnými skladbami.

Zaujímavé koncerty

V poradí tretím profesorom organovej hry bude Terje Winge z Nórska, ktorý pôsobí na Kráľovskej hudobnej akadémii v Osle. Svojou hrou sa predstaví v nedeľu 11. mája. O týždeň neskôr, 18. mája, sa k slovu dostane rakúska organová škola, v evanjelickom Kostole Svätého Ducha vystúpi mladá organistka Marina Ragger.

Tohtoročný festival uzavrie 25. mája koncertná organistka Mária Plšeková. V jej interpretácii zaznie okrem iného aj slovenská premiéra Troch skladieb pre organ slovenského skladateľa Petra Kolmana.

Foto: ilustračné

Ars Organi
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM