Lucia Lauková Rôzne

Ľudia upozornili na zlý stav zvierat v nitrianskom parku: TOTO je reakcia radnice!

Nedávno sa objavili na internete fotografie zanedbaných zvierat v mestskom parku v Nitre. Na tento problém už reagovala aj radnica. Príslušný odbor prešetril situáciu.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia upozornili na zlý stav zvierat v nitrianskom parku: TOTO je reakcia radnice!
Foto: Rastislav Búgel

Pred časom obyvatelia a návštevníci Nitry upozornili na zlý stav a zlé podmienky zvierat v mestskom parku v Nitre. Situáciou sa začala zaoberať aj Sloboda zvierat. Inšpektorka SZ, R. Březinová oslovila v tomto prípade primátora Nitry formou listu, v ktorom popísala hlásenia občanov, ako aj žiadosť o nápravu vzniknutého stavu. „Návštevníci Vášho mesta nás upozornili najmä na nedostatočnú starostlivosť o zvieratá, zanedbaný výbeh, nezabezpečený prístup zvierat k vode a krmivu (seno). Za akútny považujeme stav kopýt! Preto žiadame u všetkých zvierat o okamžitú profesionálnu korekciu prerastených kopýt, ktoré spôsobujú zvieratám utrpenie a takmer znemožňujú pohyb,“uvádza inšpektorka v liste, ktorý zverejnila na facebookovej stránke Slobody zvierat.

Kopytá už majú ošetrené

Netrvalo dlho a na situáciou reagovalo aj mesto Nitra. Príslušný odbor komunálnych činností a životného prostredia MsÚ Nitra prešetril podnet zanedbaných zvierat v mestskom parku. „Ošetrenie kopýt a paznechtov prebieha každý rok zhruba v rovnakom (tomto) čase. Človek, ktorý to pre nás robí má pomerne veľké vyťaženie a aj na tento termín bol objednaný už pred niekoľkými týždňami. Ošetrenie o ktorom sa teraz rozprávame (bolo vykonané v 12. – minulom týždni), by prebehlo aj bez tejto konverzácie. Prítomný bol pri tom aj náš zmluvný veterinárny lekár, ktorý daný úkon odobril.“ uviedol vedúci odboru Pavol Jakubčin.

Majú seno aj vodu

Ako ďalej uviedol Pavol Jakubčin, čo sa týka zabezpečenia krmiva a vody, tak seno majú zvieratá stále k dispozícii v kotercoch v jasličkách, aby nezmoklo, so stálym prístupom. Voda je stále k dispozícii v dvoch žľaboch situovaných v medzi priestore výbehu pred vstupom do kotercov rovnako so stálym prístupom pre zvieratá. Inšpektorka Slobody zvierat v liste upozornila aj na zanedbaný výbeh. „Pohyb zvierat na čerstvom vzduchu so sebou nesie aj možnosť znečistenia blatom, ale pokiaľ zvieratá majú aj suché miesto na pohyb, teda ak nie sú v permanentnom zabahnenom podklade, nie je to vážnejší problém,“ povedal Pavol Jakubčin z odboru komunálnych činností a životného prostredia MsÚ Nitra.

Zvažujú výmenu niektorých zvierat

Ako uviedol Pavol Jakubčin niektoré zvieratá v čriede sú už vzhľadom na svoj vek v zhoršenej kondícii. „Ich výmenu konzultujeme s veterinárnym lekárom. Momentálne zvažujeme výmenu 2 kusov,“ informoval nás vedúci odboru komunálnych činností a životného prostredia MsÚ Nitra, Pavol Jakubčin.

Podnety budú riešiť

Vedúci odboru komunálnych činností a životného prostredia ocenil snahu odborného aj neodborného sledovania chovu zvierat v Mestskom parku. „Nevylučujeme aj možnosť, že sa stane chyba pri starostlivosti. Každý seriózny podnet preveríme a keď je potrebné zjednáme nápravu,“ prisľúbil Pavol Jakbučin.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM