Veronika Kalinová Šport

Ľudia sa kúpu aj napriek zákazu: Hygienici zdvíhajú varovný prst pred týmito nádržami!

Voda v prírodných nádržiach Jelenec, Vráble a v štrkovisku Veľký Cetín nie je vhodná na kúpanie. Nevyhovuje po stránke mikrobiologickej aj chemickej a predstavuje riziko rôznych chorôb a infekcií, upozorňujú hygienici.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia sa kúpu aj napriek zákazu: Hygienici zdvíhajú varovný prst pred týmito nádržami!
Zdroj: Webnoviny.sk

Počas horúcich letných dní mnohí ľudia nerešpektujú zákaz kúpania v uvedených vodných nádržiach. „Tieto vodné plochy neboli budované na rekreáciu, ale na hospodárske účely. Kvalitou vody ani vybavením nevyhovujú požiadavkám na rekreáciu,“ povedala vedúca oddelenia hygieny životného prostredia a zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre Mária Kraváriková.

Nedostatkov je viac ako dosť

Okrem nehygienickej vody, nádržiam chýba aj základná vybavenosť ako plavčík, zdravotníci, šatne, sprchy, toalety, kanalizácia, likvidácia komunálneho odpadu. Nie sú upravené vstupy do vody ani plochy na slnenie, a rovnako chýba zásobovanie pitnou vodou.

Hygienici dlhodobo monitorovali kvalitu vody v týchto nádržiach, ktorá nevyhovovala po stránke mikrobiologickej aj chemickej. Posledné tri roky už vzorky vody neodoberajú. „Kvalita vody sa už ďalej nesleduje, lebo bola dlhodobo nevyhovujúca,“ skonštatovala Kraváriková.

Aké choroby hrozia?

Z mikrobiologických ukazovateľov boli podľa jej slov prítomné napríklad enterokoky, fekálne koliformné baktérie, vyskytovať sa môžu aj cyanobaktérie, respektíve sinice. Tie môžu spôsobovať rôzne zdravotné problémy – zápaly močových ciest, infekcie kože alebo alergické reakcie. „My si z času na čas robíme prieskum, kde sa ľudia kúpu a tých, ktorí využívajú tieto vodné plochy, časom ubúda,“ poznamenala Kraváriková.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM