Lucia Lauková Správy

Ľudia sa hnevajú, že v Nitre vypiľujú krásne, zdravé stromy: Ide o invázne dreviny, reaguje mesto

Výrub na nitrianskom sídlisku niektorí označili za "masaker". Mesta sa pýtajú, prečo padli zdravé stromy?

Ilustračný obrázok k článku Ľudia sa hnevajú, že v Nitre vypiľujú krásne, zdravé stromy: Ide o invázne dreviny, reaguje mesto
2
Galéria

Mesto v uplynulých dňoch vypílilo viacero stromov na sídlisku Chrenová. Obyvatelia si výrub všimli a mnohým sa nepáči, že padli aj zdravé stromy. Konanie mesta označili za barbarstvo.

„Je to hrozné čo sa deje na Chrenovej aj u nás na Dlhej bolo vypílených viac krásnych a v reze bolo vidno, že úplne zdravých stromov,“ komentovala obyvateľka sídliska.

„Čo sa dnes udialo na Chrenovej, bol čistý masaker, neviem, či je toto správny postup pri revitalizácii,“ obáva sa pani Jana.

Prečítajte si tiež

Aké je vysvetlenie?

Radnica však má na výrub dôvod. Argumentuje, že vypiľuje invázne druhy, ktoré má povinnosť odstraňovať zo zákona.

„Rozumieme, že pre občanov ide na prvý pohľad o zdravý strom, ktorý plnil svoj účel – ako napríklad práve vyrubované stromy na Chrenovej. Invázne dreviny, v tomto prípade javorovec jaseňolistý alebo pajaseň žliazkatý, však nie sú vhodné do nášho prostredia. Vytláčajú pôvodné druhy z územia, ich šírenie je nekontrolovateľné a údržba neudržateľná,“ vysvetľuje radnica.

Nová výsadba

Invázne dreviny plánuje mesto nahradiť. „Odstránením inváznych drevín uvoľňujeme priestor pre novú výsadbu. Len za minulý rok sme vysadili viac ako 183 stromov a 733 kríkov a trvaliek, mimo spomínaných veľkých zelených projektov. Ďalšia výsadba pribudne tento rok. Aj v lokalitách, kde aktuálne odstraňujeme invázne dreviny,“ ubezpečuje mesto.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM