Lucia Lauková Kultúra

Letná sezóna na Nitrianskom hrade začne v apríli: Novinky potešia turistov

Prípravy na letnú turistickú sezónu na Nitrianskom hrade vrcholia. Biskupstvo Nitra si pre návštevníkov pripravili viaceré novinky.

Ilustračný obrázok k článku Letná sezóna na Nitrianskom hrade začne v apríli: Novinky potešia turistov
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

Nitriansky hrad, na ktorý každoročne zavíta vyše 60 000 návštev­níkov, sa pripravuje na letnú turistickú sezónu. Tá sa začne v apríli tohto roka a potrvá do októbra. Okrem novovybudovaného objektu služieb turistom pripravilo Biskupstvo Nitra niekoľko noviniek, ktoré prispejú k zatraktívneniu tejto dominanty mesta pod Zoborom.

Otvoria Biskupskú pivnicu

„V lete chceme otvoriť pivnicu pod Biskupským palácom. Bude to menšia vinárnička s rýchlym občerstvením,“ skonštatovala Veronika Pleštinská, riaditeľka neziskovej organizácie Castellum.

Biskupská pivnica z 13. storočia mala byť pôvodne otvorená už vlani, jej otvorenie sa však oneskorilo. Dôvodom bol dlhý archeologický a neskôr aj historický výskum. Počas archeologického výskumu sa našli historické murivá a okná, ktoré sú pozostatkami pôvodného románskeho paláca a tiež nálezy z doby železnej, včasného stredoveku a ľudské kostrové pozostatky. Pivnicu, ktorá by mala slúžiť predovšetkým na prezentáciu kraja ako regiónu s vinárskou tradíciou, zrekonštruovalo biskupstvo zo svojho rozpočtu. Na reštaurovanie stien získalo peniaze z Nórskych fondov. Kapacita priestorov je zhruba 20 až 30 ľudí.

Pribudne detské ihrisko

Počas letnej turistickej sezóny budú môcť návštevníci hradu využívať aj dve terasy pred budovou a na streche objektu služieb turistom. Pribudnúť by malo aj menšie detské ihrisko. Počas návštevy hradu si môžu turisti pozrieť Diecézne múzeum, Vazulovu vežu, gotickú priekopu, navštíviť môžu kazematy a časť biskupských záhrad. Vystúpiť môžu aj na vežu hradnej katedrály. Spodné nádvorie hradu spája s balustrádou veže celkovo 155 schodov. „Finišujeme s prípravou výstavy liturgických predmetov, ktorou zatraktívnime chodby vedúce na vyhliadku veže,“ povedala Pleštinská. Súčasťou výstavy budú liturgické rúcha, najstaršie z nich pochádzajú zo 17. storočia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM