Monika Földešiová Rôzne

Lekári kvôli protestu ignorovali pacientov

Uplakaná žena dnes krátko po 13. hodine bezradne pobehovala po chodbách chirurgického pavilónu nitrianskej Fakultnej nemocnice. Pomoci sa však domáhala márne.

„V areáli nemocnice ma zrazilo auto. Vo svojom vozidle mám dvojročné dieťa a tu sa nemôžem dovolať pomoci,“ tvrdila. Z dverí ambulancie úrazovej chirurgie vyšla sestrička, na dvere nalepila lístok oznamujúci pacientom, že lekári sa zapájajú do protestnej akcie a opäť za sebou zatvorila dvere. Čakajúci pacienti radili bezradnej žene, aby skúsila šťastie na urgentnom príjme. Na chodbe pred ambulanciou čakalo niekoľko pacientov, väčšina z nich nadávala. „Chápem, že lekári sú so súčasným stavom zdravotníctva nespokojní. Ale ako som sa ja podieľal na tomto stave? Celý život pracujem, platím si zdravotné poistenie a teraz som sa stal rukojemníkom v rukách lekárov,“ znechutene krútil hlavou starší pán, ktorý po dvoch hodinách čakania odchádzal domov bez ošetrenia.

Viac než 3 hodiny čakania na nič Na dverách ordinácie chirurgickej ambulancie oznam o tom, že sa lekár zapája do štrajku, chýbal. Napriek tomu zostali dvere ambulancie pre pacientov na dlhší čas zatvorené.// „Dcéra skončila v noci na pohotovosti s podráždeným pankreasom. Doobeda mala prísť na internú kliniku, kde jej mali spraviť doplňujúce vyšetrenie. No z internej kliniky ju poslali na urgentný príjem, odtiaľ späť na internú kliniku. Z internej kliniky však opäť dostala len odporúčací lístok na chirurgiu. Všade čakala v rade a žiadny lekár sa na ňu ani len nepozrel. Takto behala od desiatej do dvanástej. Na chirurgii bol pred ňou len jeden pacient. No postupne prišli ďalší dvaja v sprievode lekára z iného oddelenia, evidentne jeho príbuzní alebo známi, ktorí sa takmer okamžite dostali do ambulancie. Po nich sa už dvere na dlhší čas neotvorili. O pol druhej to dcéra, ktorá celú noc pre bolesti nespala, vzdala a odišla domov,“// opísala dnešnú situáciu v chirurgickej ambulancii matka pacientky. ** Klokočina aj Chrenová sa pridali** Protestnú akciu podporil aj Lekársky odborový zväz pri Fakultnej nemocnici. Podľa predsedu odborov Petra Visolajského je vecou každého lekára, ako sa k protestu postavil. Väčšina lekárov v nitrianskej nemocnici i v poliklinikách sa k protestu pripojila. „Na poliklinike na sídlisku Klokočina to budú tri štvrtiny ambulancií lekárov špecialistov, aj všeobecných. Určite to bude nadpolovičná väčšina. Prerušením práce na jednu hodinu chceme upozorniť na úpadok zdravotníctva. Upozorniť na zlý systém, ktorý je nastavený tak, že zdravotníctvo upadá, že v ňom nie sú žiadne rozvojové impulzy,“ uviedol kardiológ Štefan Paulov, ktorý včera rovnako tak prerušil svoje ordinačné hodiny. Kritický názor na situáciu v slovenskom zdravotníctva má aj lekár Karol Turček z ambulancie dospelej a detskej psychiatrie a sexuológie na poliklinike na sídlisku Chrenová. Podľa jeho slov dospelo zdravotníctvo do kritického stavu a dnešný protest lekárov považuje za príliš mierny. //„Určite sa pripojím a medzi 13. a 14. hodinou nebudem pracovať. Je to ale skôr taký symbolický protest a je to trošku málo. Situácia je naozaj zlá. To je pravda, ktorú nikto nechce počúvať,“ //skonštatoval Turček.

Slovenská lekárska únia špecialistov požiadala o pochopenie a podporu aj pacientov a širokú verejnosť, pretože zlý stav zdravotníctva sa podľa prezidenta únie Andreja Janca nedotýka iba lekárov, ale všetkých. Protestujúci zdravotníci zhrnuli svoje výhrady a požiadavky do 14 bodov. Okrem iného v nich upozorňujú na nízke platové ohodnotenie lekárov a ich masívny odlev do zahraničia, na nedostatok financií v zdravotníctve i na nerovnoprávne financovanie jeho sektorov.

Zdroj: TASR Foto: Nitra24

protest lekarov
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM