Lucia Lauková Správy

Legenda o vojvodovi Zuburovi: Ako vzniklo pomenovanie vrchu Zobor?

O vzniku pomenovania vrchu Zobor sa vedie polemika. O tom, kto obľúbenému vrchu nad Nitrou dal meno a ako názov vznikol, pojednáva viacero teórií.

Ilustračný obrázok k článku Legenda o vojvodovi Zuburovi: Ako vzniklo pomenovanie vrchu Zobor?
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

Do roku 1960 mal Zobor štatút obce. Centrom vtedajšej obce Zobor bol Kostol sv. Urbana, patróna vinohradníkov z 18. storočia. Nájdeme ho neďaleko dolnej stanice bývalej lanovky medzi zvyškami viníc. Kostol ukrýva aj cennú sakrálnu pamiatku, torzo kamennej sochy Bolestného Krista z roku 1746. V súčasnosti sa pracuje na záchrane ruín kláštora sv. Hypolita na Zobore.

S kláštorom sa spájajú aj najstaršie zachované písomné dokumenty slovenskej histórie tzv. Zoborské listiny z roku 1111 a 1113. . „Vrch Zobor sa uvádza už v Zoborských listinách (r. 1111, 1113) pod názvom „de Zuburiensis“. Pôvod mena Zobor nie je úplne jednoznačný,“ uvádza mesto Nitra na svojom webe.

Legenda o Zuburovi

O vzniku pomenovania Zobor, existuje viacero hypotéz. Jedna legenda hovorí o nitrianskom vojvodovi, ktorý položil život pri obrane Nitry pred maďarskými vojskami. Jeho meno bolo Zubur. „Podľa Anonymovej kroniky bol vtedy nitrianskym vojvodom Zubur, ktorý sa útočníkom postavil na odpor. Slovanskí vojaci sa však nevedeli ubrániť pred množstvom šípov a tak sa Maďarom po niekoľkých dňoch podarilo Nitru dobyť. Vojvodu Zubura zajali a obesili na blízkom vrchu, ktorý sa odvtedy údajne nazýva Zobor. So svojou vojenskou družinou sa potom v Nitre usadil maďarský vojvoda Lél,“ píše sa v hlásniku obce Banka.

Podľa legendy, potom ako Zubur naposledy vydýchol, sa nad vrchom objavila veľká čierňava, strhol sa silný víchor a hromy s bleskami bili do katov. „Jedni to pokladali za Boží trest, iní za Perúnov hnev, na počesť ktorého vtedy na vrchu stála socha,“ píše sa na webe geocaching.

Názov podľa Zubra

Ďalšia známa hypotéza o vzniku pomenovania Zobora sa sa vzťahuje na Zubra hrivnatého, ktorý žil údajne v zoborských lesoch. Podľa publikácie, ktorej autormi sú Lutter, Majtán a Šrámek sa názov vrchu Zobor, etymologizuje aj od slova sъborъ vo význame kláštor.

Pomenovali ho mnísi?

Zaujímavé je aj to, že medzi obcami Brestov a Mirkovce sú vrchy Malá a Veľká Zobrana. Podľa webu obce Bestov mala byť na vrchole Malá Zobrana medzi 9.-12. storočím pustovňa mníchov – eremitov, ktorí sem prišli na konci 9. storočia z Opátstva sv. Hypolita pod Zoborom pri Nitre. Otázne je, či je nejaká súvislosť medzi názvami vrchov Zobrana a Zobor a či vrhy mohli pomenovať práve mnísi z Kláštora sv. Hypolita v Nitre.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM