Webnoviny - Rôzne

Lanovka (možno) bude

O vybudovanie lanovky na Pyramídu už prejavili záujem dvaja investori, Mesto Nitra však stále, už aj cez exekútora, rieši odstránenie starej lanovky.

(WEBNOVINY) – Dvaja investori majú záujem postaviť novú lanovku na nitriansky vrch Zobor, tá stará premávala od roku 1970 do roku 1994. „Dvaja sú takí, ktorí prejavili záujem, že by do lanovky investovali. Je dosť možné, že by tam bola koľajová dráha, ale nechcem predbiehať,“ povedal primátor Nitry Jozef Dvonč. Po schválení zámeru vybudovať novú lanovku sa mestu ohlásili viaceré firmy. Dve z nich by mali dodať svoje ponuky.// „Keď ich pošlú, budeme rokovať ďalej. My máme čas štyri roky,“// hovorí Dvonč. Vzápätí však dodal, že ich zrejme vyzve, aby svoje návrhy predložili do nejakého konkrétneho termínu.

Exekútor klope na dvere Stará lanovka na Zobore roky chátrala. Magistrát najal na jej demontáž firmu Cius, odstrániť ju mala do konca apríla 2010 na vlastné náklady. Ako kompenzáciu si mala odviezť demontovaný materiál. Dodnes sa však časti lanovky váľajú v lese, mesto za to firme uložilo pokutu vo výške 10-tisíc eur. Spoločnosť ju však nezaplatila a s magistrátom od minulého leta nekomunikuje. Ten sa obrátil na súd. //„Na súde sme uspeli, bola nám priznaná sankcia 10-tisíc eur. Od januára to vymáha súdny exekútor,“ //informoval prednosta nitrianskej radnice Igor Kršiak. Po fiasku s firmou Cius mali lanovku odstrániť Mestské služby Nitra, zatiaľ však nezačali. Ako uviedol riaditeľ Mestských služieb Jozef Chrenko, čakajú na definitívne rozhodnutie magistrátu. //„Keďže má do toho vstúpiť nejaký investor, on by potom zvážil, čo zo starej lanovky využije a zvyšok by zlikvidoval,“ //doplnil. Primátor podotkol, že by bolo nerozumné rozbíjať betónové pätky stožiarov, pretože je možné, že sa na nich ukotví nová lanovka

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM