Monika Földešiová Rôzne

Kúpalisko sa topí, kurty ho zachraňujú

Tohtoročná letná sezóna na mestskom kúpalisku v Nitre patrí k najslabším za posledné roky. Riaditeľ Správy športových a rekreačných zariadení (SŠaRZ) Miloš Dovičovič predpokladá, že strata, ktorú kúpalisko v tomto roku vykáže, bude podstatne vyššia a

„Ani slnečný a teplý august to už nezachráni. Tradične najsilnejším mesiacom je júl, v auguste už býva návštevníkov menej. Tohtoročný júl je však katastrofálny,“ konštatoval Dovičovič. Podľa jeho slov bolo kúpalisko vyťažené v tohtoročnej sezóne len štyri dni. „Vtedy prišlo zhruba 3000 ľudí, denné tržby dosiahli 6000 eur. No boli aj také dni, keď sa tržby pohybovali okolo 130 eur.“ //„Nemá význam platiť celé pracovné zmeny, keď je areál prázdny. Zamestnancov voláme len vtedy, keď to počasie dovolí. Každé ráno do ôsmej im oznámime, či v ten deň majú alebo nemajú nastúpiť do práce. Zhruba desať dní bolo doteraz kúpalisko mimo prevádzky kvôli počasiu,“ //uviedol Dovičovič. Letná sezóna by sa mala definitívne skončiť po prvom septembrovom víkende. (TASR)

Dvojitý režim Sezóna na mestskom kúpalisku na Sihoti sa začala 18. júna, v týchto dňoch je však areál zatvorený. Nie však celý. Štyri plážové ihriská sú návštevníkom k dispozícii aj za nepriaznivejšieho počasia, prevádzkuje ich nezisková organizácia 1.ABC Nitra. Tá má na základe zmluvy so SŠaRZ právo prevádzkovať kurty mimo sezóny alebo v prípade zatvorenia brán kúpaliska, a tým aj poberá zisk z prenájmu ihrísk či zapožičania lôpt. Podľa člena prezídia z 1.ABC Nitra Michala Ivana reinvestujú peniaze v areáli, čoho výsledkom je postupné zveľaďovanie tohto kúta kúpaliska a podujatí v ňom. //„Na projekt rozšírenia dvoch plážových multifunkčných ihrísk peniaze združenia nestačili. Okrem podielu partnerov sme ho dofinancovali z našich súkromných zdrojov,“ //vysvetľuje Ivan.

Nie je služba ako služba Pokiaľ ide o režim počas otvorenia kúpaliska, vtedy zisk z prenájmu kurtov inkasuje SŠaRZ. Aj v tomto prípade však platí, že nie je služba ako služba.// „Od návštevníkov počúvame, že kvalita služby prenájmu kurtov a spokojnosť zákazníkov, teda verejnosti, je vyššia keď kurty prevádzkuje 1.ABC Nitra,“// uviedol Ivan, mimo iného aj organizátor nadchádzajúcej [link=http://www­.nitra24.sk/clan­ky?extend.106018_Be­ach-party-pod-hviezdami]NBL Open[/link]. Dosvedčujú to aj vyjadrenia niektorých návštevníkov. „Neviem, prečo chce mesto silou mocou prevádzkovať niečo, čo ani nemá k dispozícii. Chceli sme si ísť zahrať plážový tenis, ale keďže kúpalisko vie ponúknuť len lopty na volejbal, museli by sme čakať do večera, kedy dostaneme od ľudí z 1.ABC aj rakety s loptičkou,“ sťažuje sa Jana, ktorá občas kurty využije aj na beach volejbal. //„Na kúpaliskách sa zo zásady nekúpem, prečo mám teda platiť vstupné, keď si chcem ísť len zahrať volejbal na hodinku a pri tom nevyužiť žiadne iné služby?!“ //vraví rozčúlený Peter. // „Kurty sú integrálnou súčasťou kúpaliska. Kým to tak bude, každý záujemca o kurty v hodinách prevádzky kúpaliska si musí zaplatiť aj vstupné na kúpalisko. Počas letnej sezóny sú aj dni ako teraz, kedy sa kvôli počasiu kúpalisko neotvorí a vtedy záujemcovia o kurty vstupné neplatia, no na druhej strane samozrejme nemôžu využívať ani služby kúpaliska,“ //uzatvára Ivan.

Zdroj: TASR, Nitra24 Foto: Nitra24

kupalisko NR
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM