Tlačové správy

KRV NIE JE VODA. Ale pri darovaní sa napiť treba!

Darovali ste už krv? Ak nie, stále máte ideálnu príležitosť. Jubilejný 20. ročník Študentskej kvapky krvi Slovenského červeného kríža trvá až do 17. novembra. Netreba sa ničoho obávať, školení zdravotníci za vás dozrú aj na pitný režim.

Ilustračný obrázok k článku KRV NIE JE VODA. Ale pri darovaní sa napiť treba!
Zdroj: TASR

Darovať krv môže prísť v rámci Študentskej kvapky krvi ktokoľvek, nielen študenti. Odbery, ale aj ďalšie sprievodné akcie zamerané na šírenie bezpríspevkového darcovstva krvi, ako náborové workshopy či simulované odbery krvi, aktuálne prebiehajú vo všetkých väčších mestách aj v mnohých menších slovenských obciach. Každý deň od pondelka do piatka môžete prísť krv darovať na odberové miesta Národnej transfúznej služby, vo vybrané dni aj na HTO oddelenia nemocníc a v rámci kampane Slovensko prejdú aj mobilné odberové miesta. Ich rozpis a ďalšie informácie nájdete na http://darujkrv.redcross.sk.

Prečo pred odberom piť? Darovaná krv môže zachrániť život. Zanedbávať však pri darcovstve nesmiete ani svoje vlastné zdravie, veľmi dôležitý je predovšetkým správny pitný režim. „Nedostatočný príjem tekutín pred darovaním krvi môže byť napríklad príčinou toho, že na niektorých ľudí po odbere prichádzajú mdloby. Dôvodom je náhly pokles krvného tlaku. Ak preto nechcete odpadnúť, treba sa pred odberom krvi veľa napiť, ideálne aj viac ako pol litra čistej vody,“ radí MUDr. Eva Beňová. Pitný režim je v rámci Študentskej kvapky krvi zabezpečený zadarmo, značka Lucka počas svojho sedemročného partnerstva s kampaňou darcom rozdala už viac ako 150 000 fliaš pramenitej vody.

Študentská kvapka krvi je druhou najväčšou kampaňou, ktorú organizuje Slovenský Červený kríž v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR a hematologicko-transfúznymi oddeleniami nemocníc. Má celoslovenskú pôsobnosť a už 20-ročnú tradíciu. Názov „Študentská kvapka krvi" dal Slovenský červený kríž pri príležitosti tohto jubilea zapísať aj do registra ochranných známok Úradu priemyselného vlastníctva SR.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM