Monika Földešiová Basketbal

Kríza nitrianskeho basketbalu

Začiatkom júna tlačové agentúry informovali o zániku ženského tímu basketbalistiek spod Zobora BK Inpek. Bronzová sezóna tak bola pre nich posledná. Na ihlách sú však momentálne aj nitrianski reprezentanti z BK SPU.

Všetky hráčky ako aj tréner Martin Pospíšil si môžu hľadať nové angažmá. „Vo vedení basketbalu sú teraz ľudia, ktorí sa v dianí pod slovenskými deravými košmi pohybujú dvadsať rokov, a tak aj oni sú spoluzodpovední za súčasnú nelichotivú situáciu v tomto športe. Za týchto okolností nevidíme zmysel ďalej pokračovať,“ uvádza na stránke klubu Milan Kreškóci. Pri poslednej voľbe prezidenta Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) vyjadril nitriansky klub svoju podporu Miroslavovi Nerádovi, ktorý mal ambíciu určiť novú líniu a smer ďalšieho fungovania slovenského basketbalu. 58 hlasmi však zvolili Jaroslava Janáča. Kreškóci ďalej uviedol, že v tomto prípade určite nejde o krach klubu kvôli nedostatkom financií, dôvodom je výhradne nesúhlas s povolebným smerovaním tohto športu. Po ôsmich rokoch fungovania, troch bronzoch a triumfe v Stredoeurópskej lige si manažment, hráčky i tréneri musia baliť kufre.

Situácia nie je však ružová ani v mužskej šatni. Mnoho extraligových tímov, vrátane BK SPU Nitra, dostalo exekučné príkazy a uplatnenie si pohľadávok voči SBA. Združenie mužských basketbalových klubov (ZMBK) preto vydalo upozornenie, v ktorom odporúča klubom neposielať oficiálnu prihlášku do súťaží SBA, kde je uzávierka už v stredu 15. júna. „Týmto odporúčaním nechceme ohroziť chod súťaží v ročníku 2011/12, no z pozície predsedu ZMBK mám povinnosť a zodpovednosť chrániť záujmy mužských klubov. Odporúčame im tiež nezaplatiť nijaké poplatky a vklady súvisiace s nasledujúcou sezónou, pokiaľ nebudeme mať odborné právne stanovisko, že vzniknutá situácia neohrozí chod súťaží a klubov v budúcej sezóne,“ skonštatoval pre agentúru SITA predseda ZMBK Michal Ondruš. Podľa neho sa chce asociácia aspoň čiastočne a narýchlo zahojiť z peňazí klubov, hoci tie nič nedlhujú. Patria však pod jej strechu a aké¬ také prostriedky majú. Druhá, krajná možnosť je, že niekto chce, aby krachla celá asociácia. Nahradila by ju nová, čo je však zložitý problém smerom k medzinárodnej federácii FIBA.

Všetky postihnuté kluby v ženskej i mužskej extralige momentálne čakajú na stanovisko zo SBA, ktorú v zastúpení Združením ženských (i mužských) basketbalových klubov vyzvali k bezodkladnému zvolaniu výkonného výboru basketbalovej asociácie.

Zdroj: SITA, Nitra24, www.bkinpekukfnitra.com Foto: Nitra24 – extraliga žien NR-PP o bronz, extraliga mužov NR-LV o zlato

kríza basketbalu
23
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM