Monika Földešiová Kultúra

Kresťania na celom svete slávia dnes sviatok Narodenia Pána

Slávnosť Narodenia Pána, ktorá je popri Veľkej noci a Turíciach najväčším cirkevným sviatkom, prežíva dnes väčšina kresťanov na Slovensku i vo svete.

Veriaci si pripomínajú udalosti v Betleheme (po hebrejsky Dom chleba), rodisku kráľa Dávida, meste ležiacom asi osem kilometrov od Jeruzalema. Tam prišiel kvôli sčítaniu ľudu Jozef z Nazaretu so svojou snúbenicou Máriou a tu, v jaskyni za mestom, sa podľa tradície narodil Ježiš.
Veriaci kresťania sa v dnešný sviatok zúčastňujú na slávnostných bohoslužbách, tešia sa z radostnej spomienky na príchod Vykupiteľa na svet, modlia sa za porozumenie a pokoj vo svete. V mnohých katolíckych kostoloch sa dnes okrem slávnostných svätých omší zvyknú konať popoludní pri betlehemoch aj jasličkové pobožnosti pre deti alebo betlehemské hry približujúce udalosti okolo narodenia Ježiša.
V evanjelických a iných reformovaných chrámoch sa dnes predpoludním i popoludní konajú slávnostné služby Božie s Večerou Pánovou.
Pravoslávni veriaci na Slovensku, v Čechách i ďalších krajinách, ktorí sa riadia juliánskym kalendárom, budú sláviť Vianoce 6. a 7. januára.
V katolíckej cirkvi po sviatku Narodenia Pána nasledujú ďalšie významné sviatky kresťanského kalendára. Sú to – sviatok Svätej rodiny, ktorý tentoraz pripadá na nedeľu 26. decembra, ďalej slávnosť Bohorodičky Panny Márie (1. januára), slávnosť Zjavenia Pána – Troch kráľov (6. januára) a sviatok Krstu Pána (9. januára).

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM