Lucia Lauková Správy

Kreatívne centrum v Nitre môžno nevznikne: Radnici sa nepáčia podmienky

Projekt za vyše 20 miliónov eur sa mal zrealizovať už tento rok. Nakoniec z neho možno nebude nič.

Ilustračný obrázok k článku Kreatívne centrum v Nitre môžno nevznikne: Radnici sa nepáčia podmienky
Zdroj: TASR

Plánovaná výstavba kreatívneho centra v Nitre je ohrozená. Dôvodom sú nevýhodné podmienky, podľa ktorých by mala radnica projekt za vyše 20 miliónov eur zrealizovať.

Podľa plánov mesta má kreatívne centrum vyrásť v bývalých kasárňach pod Zoborom a v niekdajšom Kine Lipa. Väčšinu nákladov viac ako 20-miliónového projektu malo mesto hradiť z európskych fondov, zvyšné päťpercentné spolufinancovanie plánoval magistrát zabezpečiť z mestského rozpočtu. Výzvu na predkladanie projektov malo už pred časom vyhlásiť ministerstvo kultúry, po zmene na jeho čele sa celý proces oneskoril.

Vysoké spolufinancovanie

Podľa nitrianskeho primátora Jozefa Dvonča sú problematické predovšetkým súčasné podmienky projektu, podľa ktorých by samospráva mala preplatiť okrem piatich percent nákladov aj DPH, čím sa spolufinancovanie dostáva na úroveň 25 percent. „Oficiálny názor je ten, že pokiaľ výzva v tejto podobe nebude zrušená alebo modifikovaná, tak bude veľký problém zabezpečiť takéto vysoké spolufinancovanie pri 20-miliónovom projekte. Ešte väčší problém vidím v jeho udržateľnosti. Podľa stanovených podmienok má vzniknúť príspevková organizácia, ktorá by so 120 ľuďmi mala fungovať desať rokov. To vidím skôr nereálne," vysvetlil Dvonč.

Na výber viac možností

Podľa jeho slov musí mesto pri takto stanovených podmienkach veľmi opatrne zvažovať účasť na projekte. „Môže sa upraviť výzva a my podľa toho potom budeme reagovať, no môže pokojne prísť aj návrh, že kreatívny priemysel v meste Nitra riešiť nebudeme. Skúsenosti iných miest sú také, že majú svoje priestory a aj tie idú prestavovať z európskych peňazí, ale nerieši to mesto, ale nejaká iná organizácia, ktorá sa usiluje projekt zrealizovať. Tých alternatív je viacej a ja dnes neviem, ku ktorej sa prikloníme," skonštatoval Dvonč.

Účel kreatívneho centra

Podľa plánov radnice malo kreatívne centrum zabezpečovať podmienky na kultúrnu činnosť v Nitre. Malo byť zamerané na dizajn, nahrávacie štúdiá, ale i na požičiavanie rôznych zariadení určených na realizáciu kultúrnych podujatí. Investície z projektu by mali smerovať predovšetkým do opravy objektu bývalého kina a rekonštrukcie ďalších troch budov v niekdajších kasárňach pod Zoborom.

Ďalšie zdroje budú určené aj na prevádzkové náklady. „Projekt je zameraný na vybrané kreatívne odvetvia, akými sú napríklad umelecké vizuálne umenie, scénické umenie, reklama a marketing, dizajn i rozvoj remesiel, tradičnej, ľudovej a mestskej kultúry a ostatných odvetví kreatívneho sektora," informovala pred časom radnica. Kreatívne centrum by okrem toho malo poskytovať aj podporu umelcom, rozvíjajúcim sa talentom, osobám v slobodnom povolaní a tiež malým a stredným podnikom v oblasti kreatívneho priemyslu ale aj neziskovým organizáciám či akademickému sektoru. Centrum by malo tiež poskytovať služby otvoreného ateliéru, kreatívneho inkubátora a akcelerátora pre fyzické aj právnické osoby.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM