Rastislav Búgel Správy

Krásny rekord SPU v Nitre: Vychovala 70-tisíceho absolventa

Rektor Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre Peter Bielik odovzdal pamätný list Martinovi Gašparovičovi. Absolvent Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov SPU je 70-tisícim absolventom univerzity.

Ilustračný obrázok k článku Krásny rekord SPU v Nitre: Vychovala 70-tisíceho absolventa
Zdroj: TASR

Inžinierske štúdium študijného programu špeciálne chovateľské odvetvia ukončil s vyznamenaním. So vzdelávaním však nekončí, svoju budúcnosť vidí v doktorandskom štúdiu na SPU zameranom na výživu bažantov. Gašparovič plánuje aj po skončení štúdia pôsobiť v oblasti, ktorú vyštudoval a ktorá je spojená s chovateľstvom. „Táto práca je pre mňa zároveň koníčkom. Celková situácia v chovateľstve je taká ako v celom poľnohospodárstve. Perspektívu vidím v súkromnom sektore či v zoologickej záhrade.“

Chová zvieratá

Čerstvý inžinier z obce neďaleko Nitry sa vo svojom voľnom čase zaoberá chovom exotického vtáctva – papagájov, okrasnej hydiny určenej najmä na výstavné účely a chovom muflónov. „Mám 15 párov papagájov, zhruba sto kusov okrasnej hydiny rôznych druhov a farebných rázov, dva muflóny,“ povedal aktívny člen Slovenského zväzu chovateľov. Chová ary, amazoňany, kakadu, eklektusy a iné zriedkavé druhy. Podľa vlastných slov si obľúbil najmä priateľské správanie a spoločenskú povahu svojich pestrofarebných operencov.

Zložitá situácia

Situáciu v chove exotických zvierat považuje za pomerne zložitú. „Každý, kto chce začať s chovom exotického vtáctva, musí mať vedomosti nielen z oblasti potrieb chovu pre druh, ktorý si chce zadovážiť, ale aj dostatok poznatkov z oblasti práva, pretože drvivá väčšina vtákov chovaných v klietke patrí k ohrozeným a chráneným druhom. Nakladanie s chránenými živočíchmi a rastlinami upravuje medzinárodný dohovor. Od všetkého potrebujete doklady, a to je spojené aj s byrokraciou," konštatoval.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM