Rastislav Búgel Kultúra

Krásne zábery a pútavé rozprávanie: Festival Vysoké hory Nitra sa blíži

Priaznivci turistiky, hôr a cestovania sa aj tento rok zídu na festivale Vysoké hory Nitra. V poradí deviaty ročník sa bude konať 22. novembra vo veľkej sále nitrianskeho mestského úradu.

Ilustračný obrázok k článku Krásne zábery a pútavé rozprávanie: Festival Vysoké hory Nitra sa blíži

Pripravený je bohatý program zoradený do štyroch blokov, ktoré budú obsahovať filmy a prezentácie od viacerých zaujímavých osobností. Ako informovali organizátori z Nitrianskeho horského spolku, aj tento rok bude súčasťou sprievodného festivalu výstava fotografií s tematikou hôr, cestovania, fauny a flóry.

„Na festival, ktorý sa stal populárnym podujatím s vysokou návštevnosťou a pozitívnymi ohlasmi zo strany verejnosti a účinkujúcich, je vstup zdarma,“ pripomínajú organizátori.

Program podujatia sa momentálne finalizuje. Jedným z účastníkov bude aj Stanislav Kováč, autor filmu Hory, batoh, kamera. Je aktívnym členom stráže prírody a Spoločnosti pre ochranu netopierov. Vo svojich filmoch približuje krásu hôr nielen z pohľadu bežného turistu, ale odhaľuje aj jej menej známe zákutia a činnosti, ktoré vykonáva ako ochranár. Hosťom tohto ročníka festivalu Vysoké hory Nitra bude aj Gabriel Točka, ktorý predstaví film Salto Angel Abseil. Zachytáva zlanenie najvyššieho vodopádu sveta slovenskou skupinou, ktorá pod vedením Petra Becka Ondrejoviča prešla stolovú horu Auyán Tepui naprieč, z juhu na sever, v októbri 2013. Na festivale sa už zúčastnilo množstvo známych cestovateľov i horolezcov, napríklad Ivan Fiala, Michal Orolin, Igor Koller, Maroš Šajnoha, Martin Gablík, Peter Šperka, cestovatelia a filmári Peter Ondrejovič, Rasťo Hatiar, Ivan Bulík i nedávno zosnulý František Kele.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM