Lenka Káčerová Kultúra

Kráľ Lear dopanoval

Milovníci Shakespeara a vynikajúceho divadla, pozor! Máte poslednú možnosť vidieť strhujúcu hru Kráľ Lear v Divadle Andreja Bagara v Nitre. Derniéra je naplánovaná na 21. februára.

Inscenácia Kráľ Lear sa po prvýkrát objavila na javisku Divadla Andreja Bagara (DAB) 3. apríla 2009, dodnes sa hrala 28 krát. Okrem DAB mali diváci možnosť vidieť hru anglického dramatika aj na doskách Mestského divadla Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave, kde hosťovala. Ako hosť festivalu sa inscenácia zúčastnila v máji 2009 Divadelní flory Olomouc a v júni 2010 Zámockých hier zvolenských. V pondelok 21. februára bude mať hra Kráľ Lear derniéru vo Veľkej sále DAB.

O čo vlastne ide? Začiatok preslávenej hry Williama Shakespeara pripomína rozprávku Soľ nad zlato. Kráľ Lear bol dobrý, obľúbený vladár, ale už bol starý a rozhodol sa, že svoje žezlo a vládu odovzdá jednej zo svojich troch dcér. Najmladšiu dcéru Kordéliu miloval najviac, ale chcel byť spravodlivý. Preto vyzval všetky, aby slovami vyjadrili svoju lásku k otcovi. Bol milo prekvapený vyznaniami oboch starších dcér Goneril a Regan. Ale najmladšia dcéra Kordélia ho sklamala. Nedokázala slovami vyjadriť to, čo v duši cítila. Kráľ si to neuvedomil, a tak dcéru vyhnal z krajiny… Kráľ Lear však nie je len rozprávka, je to dráma. Diváci v nej uvidia takmer všetky emócie – lásku, zradu, šťastie, pochybnosti, dôveru… Kráľ Lear je strhujúce scénické podobenstvo aj dramatický veľkopríbeh.

Inscenáciu v novom preklade Ľubomíra Feldeka režíroval Ondrej Spišák. Scénu pripravil František Lipták, kostýmy Katarína Hollá a Romana Dubná, hudbu Michal Novinski a dramaturgiu Daniel Majling. V hlavnej úlohe kráľa Leara sa divákom predstavil Marián Geišberg, okrem neho v inscenácii účinkujú Ivan Vojtek st., Renáta Ryníková, Zuzana Porubjaková, Daniela Kuffelová, Milan Ondrík, Martin Nahálka, Miloslav Kráľ, Branislav Matuščin, Peter Kadlečík, Peter Oszlík, Marcel Ochránek, Jakub Rybárik, Ján Greššo, Juraj Hrčka, Martin Fratrič, Ján Kováčik, Juraj Loj, Matúš Krátky.

Foto: DAB

Kral Lear DAB
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM