Rastislav Búgel Samospráva

Krajským poslancom sa tak ľahko nedovoláte: Vyfasované mobily nepoužívajú

Občanom, ktorí sa chcú dovolať poslancom Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) na ich služobné telefóny, sa to podarí iba vo výnimočných prípadoch. Takmer vôbec ich nepoužívajú.

Ilustračný obrázok k článku Krajským poslancom sa tak ľahko nedovoláte: Vyfasované mobily nepoužívajú
Zdroj: TASR

Všetci oslovení poslanci Zastupiteľstva NSK uviedli, že vyfasované telefóny, ktorých čísla sú uvedené aj na webovej stránke kraja, prakticky vôbec nepoužívajú. Dôvodom je, že sú zastarané a podľa poslancov v praxi nevyužiteľné. Na augustovom rokovaní zastupiteľstva spochybnili aj verejné obstarávanie, na základe ktorého boli mobilné telefóny nakúpené.

Bez prístupu na internet

Ako upozornili, v podmienkach bolo aj pripojenie na internet. Telefóny, ktoré nakúpil úrad, však takúto funkciu nemajú. „Ja som už svoj mobil aj modem odovzdal. Nemá zmysel používať prostriedky, ktoré nekráčajú s dobou. Na čo by som napríklad využíval nejaký modem, keď je v budove NSK wifi. Možno principiálne samotné obstarávanie technicky a ekonomicky bolo v poriadku, ale pýtam sa, či boli splnené technické požiadavky. Máme informácie, že neboli. Možno je ten mobil najlacnejší, no na druhej strane nie je na základe dnešných technických, ale aj celkom logických požiadaviek použiteľný. A pretože je nanič, tak som ho vrátil,“ uviedol poslanec Iván Farkas.

Malá pamäť na kontakty

Ako pripomenul, služobný mobilný telefón nepoužíva nikto z poslaneckého klubu SMK. „A to isté mi povedali všetci poslanci, ktorých som sa na to pýtal. Používame na komunikovanie s krajom i občanmi vlastné mobily,“ dodal Farkas. Aj ďalší poslanci skonštatovali, že hneď po prevzatí odložili služobné telefóny do zásuvky a vôbec ich nepoužívajú. „Nespĺňa ani základné požiadavky. Má obmedzený aj počet kontaktov, ktoré sa dajú uložiť. Keby som bol na dôchodku a stačilo by mi 20 telefónnych čísel, tak by som ho možno vedel využiť,“ skonštatoval poslanec Igor Varga.

Hovory na paušál

Viacerí členovia Zastupiteľstva NSK navrhli, aby kraj zmluvu s poskytovateľom mobilných telefónnych služieb zrušil a poslancom poskytol na služobné telefonáty paušálny príplatok. „Súhlasím s takýmto riešením. Ten paušál by som určite uvítal viac ako používanie nefunkčného telefónu,“ myslí si Farkas.

Zaujímavé odpovede

Predseda NSK Milan Belica však pripomína, že zrušenie zmluvy s poskytovateľom telefónnych služieb nemusí byť také jednoduché. „Tu by si poslanci mali uvedomiť všetky aspekty. My máme z tej vysúťaženej zmluvy napríklad takú výhodu, že úradníci vrátane poslancov telefonujú zadarmo. Čiže to sú aj takéto bonusy. Ale ak zmluva nemá v sebe zakódované nejaké sankcie, tak nemám problém, nech sa zruší. Ak tam sú sankcie, tak kto ich bude platiť? Poslanci? A navyše, ak by sme šli do dôsledku, tak tá technika ide tak dopredu, že pomaly každý mesiac by sme museli niekomu meniť telefón, lebo už nie je na úrovni doby,“ dodal Belica.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM