Monika Földešiová Rôzne

Krajské peniaze už majú nový domov

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) presúva svoje úvery v hodnote 37 miliónov eur z Dexia banky Slovensko (DBS) do iných bánk. Regionálni poslanci tak rozhodli potom, ako sa DBS snažila optimalizovať úverové podmienky spôsobom, ktorý bol pre kraj nevýh

„Výsledkom rokovaní, najmä po zmene vlastníckej štruktúry DBS, bolo konštatovanie, že pre ďalšie obdobie táto banka nevie poskytnúť pre NSK rovnaký komfort ako v čase podpisovania úverových zmlúv v roku 2007. Kraj bol požiadaný, aby začal pripravovať a realizovať proces splácania poskytnutých zdrojov,“ uvádza sa v schválenom materiáli.
Vyšší územný celok sa preto rozhodol nájsť peniaze v iných bankách a všetky úvery z DBS nimi splatiť. Podľa slov predsedu NSK Milana Belicu ponúklo kraju úvery až sedem bánk. „Máme veľmi dobrý rating, takže sme nemali problém vybrať si najvýhodnejšie ponuky a získať zdroje z iných bánk,“ skonštatoval. Na základe rozhodnutia krajského zastupiteľstva si NSK na splatenie 37-miliónového úveru v DBS požičia 20 miliónov eur zo Slovenskej sporiteľne, 17 miliónov zo Všeobecnej úverovej banky a ďalších 10 miliónov eur od Oberbank AG. Po splatení úveru využije kraj zvyšných 10 miliónov eur na výstavbu nového sídla pre svoj úrad. Podľa Belicu zostáva NSK stále dostatočná úverová kapacita v hodnote viac ako 16,5 milióna eur.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM