Rastislav Búgel Kultúra

Krajská knižnica uchováva 200-tisíc kníh: Oslávi 90. výročie

Množstvom kultúrnych podujatí si Krajská knižnica Karola Kmeťka v Nitre už čoskoro pripomenie 90. výročie svojho vzniku.

Ilustračný obrázok k článku Krajská knižnica uchováva 200-tisíc kníh: Oslávi 90. výročie
Foto: Iveta Hrabovská

Hneď v prvé septembrové dni tam otvoria výstavu s názvom Nitra – matka slovenských miest. Pripravené sú detské zážitkové čítania, ale aj výtvarná dielňa Urobme si leto, dramatizácia rozprávky Kto sa schoval pod hríbik z knihy Vladimíra Grigorieviča Sutejeva či hudobné dopoludnie pre klientov Mestského denného stacionára pre zdravotne ťažko postihnutých.

Oslavy v Synagóge

Ako informovala pracovníčka knižnice Tatiana Némethová, pripravené je aj rozprávanie o historických pamiatkach Nitry i detské čítanie z knihy Nikolaja Nosova Nevedkove dobrodružstvá. „Konať sa budú aj odborné podujatia, napríklad seminár o čitateľských zručnostiach žiakov a o ich vzťahu k čítaniu. Organizujeme tiež autorské besedy so spisovateľmi či prehliadku historickej budovy knižnice na Samovej ulici. Samotné oslavy 90. výročia vzniku knižnice sa budú konať 20. septembra v nitrianskej Synagóge,“ uviedla Némethová.

Jedna z najstarších

Krajská knižnica Karola Kmeťka v Nitre je jednou z najstarších kultúrnych inštitúcií v meste. Mestská verejná knižnica v Nitre vznikla v roku 1923 na základe rozhodnutia vtedajšieho mestského zastupiteľstva. Fond knižnice tvorilo 1200 zväzkov českých a slovenských kníh, ktoré získali zväčša ako dary od jednotlivcov a korporácií. Po roku 1948 sa mestská verejná knižnica zmenila na okresnú ľudovú knižnicu. Od roku 1996 je Nitra krajským mestom, čím sa naplnili podmienky na vznik krajskej knižnice.

Meno váženého človeka

Tá od toho roku na základe dohody s Ministerstvom kultúry SR a Biskupským úradom v Nitre nesie meno významného cirkevného hodnostára, arcibiskupa, politika a spisovateľa pôsobiaceho v Nitre Karola Kmeťka. Vytvorením vyšších územných celkov v roku 2002 prešla krajská knižnica pod zriaďovateľskú pôsobnosť Nitrianskeho samosprávneho kraja s názvom Krajská knižnica Karola Kmeťka v Nitre. Z malej požičovne kníh sa za viac ako 85 rokov vybudovala významná kultúrna, informačná a vzdelávacia organizácia zhruba s 200-tisícovým knižničným fondom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM